Chirurgia vasculara

Sistemul vascular aduce în atenția specialiștilor din ce în ce mai multe probleme cu care pacienții se prezintă. Îngrijorați de faptul că circulația sângelui nu se realizează corespunzător prin vasele de sânge, bolnavii apeleazchirurgia vasculară se ocupă cu studiul, respectiv tratarea vaselor de sânge, arterele și venele.
Arterele sunt acele vase sanguine prin care sângele oxigenat, încărcat cu substanțele nutritive, de care organismul are nevoie, ajunge a se răspândi în toate celulele acestuia. Din acest punct, sângele este alimentat cu oxigen, urmând a-și continua circuitul prin organism prin preluarea sa de către vene. Înainte de această etapă însă, el este încărcat și cu substanțe toxice. Mai apoi, alimentat corespunzător, ajunge în alte organe, care au ca rol curățirea sângelui de substanțele dăunătoare, toxice amintite anterior. La final, inima, așa cum știm cu toții, este organul central, cel mai semnificativ, căci are importanta funcție de a asigura circulația sanguină, asemeni unei pompe.
În ceea ce privește patologia arterială, principala cauză a acesteia o reprezintă arteriopatia cronică obliterantă a membrelor inferioare. Înainte de a trece la tratarea simptomelor sale, s-a încercat a se explica sursa apariției ei. Specialiștii au ajuns astfel la următoarele concluzii: pe lângă îmbătrânire, mai sunt și alți factori care determină disfuncții la nivelul peretelui arterial. Acești factori sunt specifici fiecărei persoane în parte, dar majoritatea au fost înregistrați în cazul persoanelor care fumeaza și care au o dietă alimentară care se bazează pe un aport important de grăsimi.
Pe măsură ce îmbătrânește, organismul își pierde din elasticitate. Astfel, vasele de sânge realizează circuitul sângelui prin organism mai greoi, din pricina rigidității acestora. Sedentarismul, ca stil de viață, nu ajută nici el. Din contră, mai mult îngreunează în principal la deplasare, de aici depozitându-se importante cantități de grăsimi pe peretele arterial. Acesta, nemaifiind alimentat corespunzător, este îngreunat de grăsime. Astfel, sângelui îi este mai greu să își croiască drum printre săculețele de grăsime. Din aceste motive, pentru că întâmpină obstacole în calea sa, sângele nu mai poate efectiv ajunge la toate celulele organismului. Intens vascularizată, zona picioarelor este cea mai afectată. Pacientul, la fel, atacat la nivelul membrelor inferioare, se mișcă din ce în e mai greu, deplasarea fiindu-i anihilată doar într-o ultimă fază. Până atunci, pacientul va avea de-a face cu dureri îngrozitoare, care îi vor crea un disconfort general, pe lângă un aspect estetic nu tocmai plăcut. Dacă domnilor nu le e foarte greu să mascheze bolile varicoase, doamnele nu se pot lăuda cu același lucru.
Într-o primă fază, bolnavul va resimți unele dureri în zona gambei. Ele vor apărea sub forma unor crampe musculare. Dacă inițial sunt localizate la gambe, ele pot coborî și spre laba piciorului, ajungând chiar și la degete. Intensitatea durerilor dă indicii clare de cât de avansat este stadiul bolii. Cu cât durabilitatea crampelor este mai mare, cu atât putem trage concluzia că boala este una mai agravată. Chiar dacă, în momentul în care, după o perioadă de mers, se face pauză, nu trebuie să ne amăgim cu intermitența durerilor. Ele nu vor dispărea singure, de la sine. Tocmai de aceea, este indicat să ne adresăm unui medic specialist, pentru a le putea trata la timp, înainte de a se ajunge la amputare, soluția ultimă, de gravitate maximă.
În măsura în care veți reuși să depistați boala varicoasă cât încă este la început, investigațiile medicale în acest sens sunt în folosul dvs., căci medicul vă va putea trata medicamentos, chirurgia intervenind abia atunci când nu se mai poate face nimic altceva. Remediile alternative ar fi de preferat, căci facilitează și perioada de recuperare a pacientului, care are o evoluție mai bună și mai rapidă.
Ce nu știați despre tratamentul varicelor:

 

 

 

 

ă la doctorii cu pregătire în domeniu. Ca specialitate medicală,

 • Metoda chirurgicală este cea mai indicată în tratarea lor
 • Moștenite pe cale genetică în aproape majoritatea cazurilor
 • Dacă nu sunt descoperite și tratate la timp, pot degenera în boli cardiace și hepatice
 • Tratarea varicelor împiedică apariția complicațiilor la nivelul pielii, inclusiv a ulcerului varicos

Intervenția chirurgicală propriu-zisă :

 • Sub anestzie locală
 • Fără stripping
 • În sistem ”chirurgie de o zi”
 • La fiecare membru, pe rând. Intervenția va avea loc la cel de-al doilea picior abia după o lună de la intervenția chirurgicală suferită la celălalt
 • În sistem ambulator
 • Pacienții cu o masă corporală de peste 100 kg trebuie să slăbească în vederea programării pentru operația de chirurgie vasculară

Recuperarea postoperatorie :

 • A se evita repaosul îndelungat la pat
 • Plimbări de minim 3 km/zi recomandate
 • Hidratare cu lichide
 • ¼ Aspirină de 3 ori pe zi, după fiecare masă, timp de o lună de la intervenția chirurgicală
 • Aplicarea de ciorap elastic, pentru compresare
 • Schimbarea pansamentelor și îndepărtarea agrafelor la 2 zile după operație
Cum apreciaţi conţinutul de pe această pagină: 
Fără voturi