Adevărul despre ceea ce se întâmplă cu grăsimea în urma pierderii kilogramelor în exces

Reuşim să slăbim câteva kilograme în plus, însă unde dispare grăsimea pierdută? Iată ce s-a descoperit în urma ultimelor studii efectuate în acest domeniu:

Se vorbeşte foarte mult, în prezent, despre pierderea în greutate şi despre arderea grăsimilor, însă adevărul este că majoritatea populaţiei are o percepţie greşită în ceea ce priveşte pierderea kilogramelor în plus.

Pe marginea acestui subiect, circulă din ce în ce mai multe speculaţii şi mituri. Există persoane care îşi imaginează că grăsimea are capacitatea de a se transforma în căldură sau energie, fapt care ar însemna o încălcare a legii conservării masei substanţelor. Cu alte cuvinte, este vorba de ideea conform căreia grăsimea pierdută s-ar transforma în energie pe care o vom arde pe parcursul curelor de slăbire. Pe de altă parte, mai există şi un procentaj semnificativ al populaţiei care îşi imaginează că grăsimea dispare efectiv din organism sau se transformă în muşchi. Mai mult, se mai vehiculează şi ideea că celulele adipoase, odată acumulate în organism, nu pot pur şi simplu să dispară, ele se vor micşora prin intermediul activităţii fizice.

Însă, conform unor studii efectuate la Universitatea New South Wales din Australia, s-a demonstrat că, în momentul în care pierdem kilograme în plus, deci slăbim, de fapt „expirăm” grăsimea pierdută. Motivul este acela că grăsimea se va transforma în dioxid de carbon pe care, pur şi simplu, îl expirăm la propriu în timpul respiraţiei. Rezultatele studiului au fost bazate pe cunoştinţe profunde de biochimie şi au fost publicate în British Medical Journal. Studiile au demonstrat cât de pregnantă este ignoranţa şi confuzia legate de procesele metabolice din cadrul pierderii kilogramelor în plus, evidenţii răspunsul corect dem ai sus.

La studiile din Australia au participat 150 de medici, nutriţionişti şi antrenori personali de fitness, cercetările vizând activitatea atomilor de grăsime în întregul proces al slăbirii. Concluziile cercetărilor au subliniat că 84% din grăsime se va transforma în dioxid de carbon, restul grăsimii transofrmându-se în apă care va fi eliminată de către organism prin urină, transpiraţie sau lacrimi.

Faptul că grăsimea se poate reduce, dar nu va dispărea în totalitate este unul adevărat, conform studiilor, astfel că celulele adipoase nu vor dispărea în totalitate. Fiecare organism deţine un număr fix de celule adipoase care nu pot dispărea decât prin intermediul procedurii de extragere a acestora prin liposucţie.

În ceea ce priveşte celulele adipoase, în cazul persoanelor supraponderale sau a acelora care suferă de obezitate, aceste celule se măresc şi se lărgesc pentru a putea depozita mai multă grăsime. Când are loc un proces de slăbire, celulele se vor contracta şi vor reveni la nişte dimensiuni mult mai mici.

Este foarte important de reţinut faptul că fiecare organism trebuie să aibă un strat al său de grăsime, o eliminare totală a acestui strat fiind contraindicată medical, pe lângă faptul că este aproape imposibilă. Motivul include ideea că ţesutul adipos este responsabil cu producerea anumitor hormoni foarte importanţi pentru organism. Mai mult, grăsimea din corp mai are şi capacitatea de a produce vitamine care sunt liposolubile. Grăsimea izolează corpul de căldură şi de frig, protejând, în acelaşi timp, organele prin umplerea cavităţilor din jurul acestora.

Nivelurile sănătoase de ţesut adipos din corp trebuie să arate aproximativ după cum urmează: 15% din greutatea corporală a bărbatului trebuie să fie grăsime, iar, în cazul femeilor, ţesutul adipos  trebuie să fie într-un procentaj de circa 22% din greutatea corporală.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.