Informații medicale / Articole 16/04/2019
11 modalităţi eficiente de a elimina grăsimea de pe burtă
Înainte de evenimentele importante precum sărbătorile, nunțile și zile de naștere intrăm în febra pregătirilor în care masa festivă este poate cel mai important element. Poate am uitat deja de planurile de a scăpa de kilogramele în plus şi fără „bagaje” negative din perioada trecută. Este posibil să fi rămas totuşi ceva pe noi şi anume un strat considerabil de grăsime, în special în zona abdominală. După o perioadă de „hibernare”, cu mai puțină mișcare de regulă, acest lucru este foarte comun.
Este bine de ştiut faptul că există şi câteva recomandări eficiente pentru eliminarea startului de grăsime din zona abdominală.
Este destul de dificil să pierzi excesul de greutate doar dintr-o anumită parte a corpului, însă eliminarea excesului de kilograme va atrage după sine eliminarea stratului nedorit de grăsime de pe burtă. Iată care sunt, potrivit experţilor, aceste sfaturi.
1. Consumă vitamine şi minerale
Consumă carbohidraţi complecşi precum fructe, cartofi dulci, cereale intergale, nuci, legume, proteine slabe, grăsimi sănătoase şi seminţe. Toate acestea sunt pline de vitamine şi minerale perfecte pentru sănătatea ta.
2. Mese bazate pe plante şi legume
Este indicat consumul meselor cu multe legume fiindcă acestea au un conţinut crescut de fibre, iar studiile au demonstrat că dietele bazate pe fibre, cereale integrale, soia, seminţe şi nuci reduc riscul de a avea o circumferinţă mult prea mare a taliei.
3. Ai grijă la calorii
Evident, mâncatul prea mult va conduce la o depunere a unei cantităţi mai mari de grăsime inclusiv în zona abdominală. De aceea, specialiştii recomandă urmarea unei diete cu un număr potrivit de calorii. Nevoile calorice ale unei persoane se bazează pe mai mulţi factori care includ mai ales genul, vârsta, înălţimea, greutatea şi nivelul de activitate zilnică.
Odată ce o persoană are la îndemână aceste date legate de calorii pe care de regulă le oferă nutriţioniştii, măsurarea şi cântărirea cantităţilor de alimente consumate se va dovedi extrem de utilă pentru eliminarea excesului de greutate.
Este important să consumăm destule alimente pentru o bună funcţionare a organismului şi a creierului. Este esenţial ca niciodată să nu se consume mai puţin de 1200 de calorii zilnic, mai ales de către personanele care au şi activitate fizică.
4. Consumă destule proteine
Consumul de proteine slabe la fiecare masă este extrem de important fiindcă acestea construiesc masă musculară şi grăbesc senzaţia de saţietate. Acestea accelerează metabolismul, de asemenea.
Se recomandă 20-30 de grame de proteine slabe la o masă din surse cu puţine grăsime saturate şi o cantitate foarte mică de carbohidraţi procesaţi. Acest lucru nu înseamnă neapărat un consum mai mare de carne. Există plante care sunt pline de proteine slabe, nuci, legume, cereale etc.
5. Mişcarea zilnică
Deşi exerciţiile fizice de câte 30-60 de minute sunt folositoare, nu se vor arde prea multe calorii dacă în resul zilei persoana respectivă doar stă la birou. Este necesară o creştere a ratei metabolice iar acest lcuru poate fi făcut prin plimbări de 5 minute la fiecare oră sau exerciţii fizice rapide şi scurte. Plimbările cu 10.000 de paşi pe zi sunt ideale, mai ales după mese.
6. Limitarea dulciurilor şi a alimentelor procesate
Evident, mâncare de tip fast-food nu ne ajută la slăbit, aşa că aceasta ar trebui să rămână doar o amintire. Shaorma, carbohidraţii procesaţi şi dulciurile cresc nivelul de insulină, fapt care conduce la creşterea în greutate. Menţinerea unui nivel scăzut de insulină va ajuta la eliminarea excesului de greutate chiar şi pe cel de la nivelul abdomenului. Alimentele de tipul celor înşirate mai sus nu sunt nici bogate din punct de vedere nutriţional, ceea ce înseamnă că nu sunt deloc săţioase, iar senzaţia de foame va persista chiar şi după consumul acestora.
7. Încearcă postul intermitent
Postul intermitent implică un consum de alimente doar într-o anumită perioadă de timp într-o zi şi se poate ţine zilnic sau de câteva ori pe săptămână. De pildă, unul dintre cel mai des folosite tipuri de post intermitent este consumarea a 2-3 mese într-o fereastră de 8 ore (de pildă de la ora 11 dimineaţa până la ora 19 seara), iar apoi se ţine post restul de 16 ore, timp în care se bea doar apă.
Când corpul nu are o sursă constantă de energie provenită din alimentaţie, organismul va începe să consume din ţesutul adipos deja existent, astfel rezultatul fiind eliminarea excesului de greutate şi implicit a grăsimii din zona abdominală.
De asemenea, când nu mâncăm, nivelul de insulină scade, iar un nivel scăzut de insulină atrage după sine arderea mai multor grăsimi.
8. Ridică greutăţi
Ridicarea de greutăţi ajută nu doar la contruirea de masă musculară, ci şi la accelerarea metabolismului. Aşadar, nu te feri de sport, mai ales de exerciţiile care implică ridicarea de greutăţi.
9. Consumă fibre solubile
Experţii recomandă consumul de fibre solubile pentru eliminarea excesului de greutate din zona abdominală. Fibrele solubile se dizolvă în apă şi creează o substanţă care se va amesteca cu alte alimente digerate parţial în intestinul subţire. Acest gel care se formează încetineşte digestia alimentelor, fapt care menţine senzaţia de saţietate pentru o perioadă mai lungă de timp. Potrivit cercetărilor, fibrele solubile ajută la eliminarea excesului de ţesut adipos de la nivelul abdomenului.
Fibrele solubile le poţi găsi în linte și alte leguminoase, orz, precum și unele fructe și legume, cum ar fi conopida, mere și citrice.
10. Limitează consumul de alcool (sau elimină-l de tot)
Consumul de alcool nu susţine deloc eliminarea grăsimii din zona abdominală. Consumul de alcool va stimula şi senzaţia de foame, fapt care va susţine per ansamblu grăsimea abdominală.
Explicaţia este că atunci când bei alcool, corpul nu îl poate stoca, cum stochează grăsimile, proteinele și carbohidrații. Astfel, ficatul va acorda prioritate prelucrării alcoolului care interferează cu metabolismul. Acest lucru duce la depozitarea mai multor grăsimi în corp (și evident şi în zona abdominală), mărind și grăsimea de pe burtă.
11. Spune NU grăsimilor trans
Grăsimile trans sunt cele mai periculoase grăsimi pe care le putem consuma fiindcă ele cresc nivelul de colesterol LDL (colesterolul rău). Cercetările au demonstrat că acestea pot îngrăşa mai mult faţă de alte alimente cu ace;aşi număr de calorii. Organismul depune mai mult efort pentru a digera astfel de grăsimi care se găsesc în uleiul parţial hidrogenat.
Iată alimentele de evitat:
- Biscuiţi, prăjituri, torturi, plăcinte, pateuri sau alte produse de patiserie
- Aluaturi, foietaje şi pizza congelate
- Fast food şi alte produse prăjite
- Snacks (chips din cartofi, tortilla snacks, popcorn pentru microunde etc.)
- Frişcă pentru cafea
- Anumite tipuri de margarină
Urmând aceste sfaturi şi consumând destulă apă zilnic, operaţiunea „Eliminarea colăceilor de pe burtă” va fi un real succes.