12 mituri despre eliminarea excesului de greutate

În jurul subiectului pierderii kilogramelor în plus plutesc multe idei preconcepute şi mituri care trebuie văzute ca atare şi nu trebuie luate în considerare. În caz contrar,  eforturile din cadrul dietelor vor fi în zadar, de asemenea, pot apărea probleme ale sănătăţii. Iată care sunt cele mai des întâlnite dintre aceste mituri:

 

1. Detoxifierea asigură un start perfect în cazul eliminării excesului de greutate.

Din păcate, dietele de detoxifiere pot provoca efecte neplăcute după încheierea acestora. Ele implică eliminarea anumitor alimente din regim, astfel privând organismul de caloriile adecvate şi de nutrienţii necesari. Dietele de detoxifiere cauzează, de regulă, acumularea de kilograme în plus. Odată ce au fost finalizate şi alimentele încep să fie reintroduse în regim, corpul va acumula greutate în plus ca şi cum „s-ar teme” de o altă perioadă de restricţii.

2. Carbohidraţii reprezintă duşmanul dietelor.

Carbohidraţii nu trebuie eliminaţi din diete pentru a pierde kilogramele în plus. Mai mult, sursele sănătoase de carbohidraţi cum ar fi nucile, seminţele, cerealele integrale şi diverse legume sunt esenţiale şi conţin nutrienţi importanţi pentru slăbire. Carbohidraţii care trebuie eliminaţi sunt cei rafinaţi.

3. Pentru rezultate bune, este necesar un exces de exerciţii fizice.

Exerciţiile fizice şi regulate sunt extrem de benefice pentru sănătate, însă excesul poate avea efecte negative de tip demoralizator care pot cauza acumularea de kilograme în plus. Cele mai potrivite exerciţii sunt cele de dificultate medie care creşte gradual.

4. Grăsimile îngraşă.

Studiile au demonstrat faptul că ditele bogate în grăsimi oferă rezultate mai spectaculoase decât cele sărace în grăsimi. Consumul de grăsime elimină apetitul, stimulează metabolismul şi arderile şi previne depunerea de grăsime. Pe de altă parte, zahărul şi carbohidraţii rafinaţi au efecte opuse.

5. Cinele târzii favorizează acumularea kilogramelor în plus.

Acest lucru nu este adevărat, de pildă, în cazul persoanelor care se trezesc târziu şi se culcă târziu. Ceea ce trebuie reţinut este faptul că e important să mâncam în decursul a 2 ore după trezire, este esenţial să nu treacă mai mult de 4-6 ore între mese şi să nu mâncăm cu mai puţin de 2 ore înainte de culcare.

6. Alimentele sărace în grăsimi elimină excesul de greutate.

Adevărul este că majoritatea alimentelor sărace în grăsimi au la fel de multe calorii precum versiunile lor cu cantităţi mai mari de grăsime şi conţin mai mult zahăr care să le confere arome delicioase.

7. Zahărul trebuie eliminat în totalitate.

Doar alimintele procesate ar trebui eliminate în totalitate, nu şi cele care constituie surse naturale de zahăr precum fructele sau lactatele. Cheia succesului stă în moderaţie. Asocierea zahărului cu o sursă de proteine (de pildă măr cu unt de arahide) va fi întotdeauna o bună idee pentru controlul glicemiei.

8. Se pot consuma grăsimi sănătoase în orice cantitate.

Deşi este adevărat că grăsimile monosaturate prezente în nuci, în uleiurile de plante, seminţe sau avocado sunt benefice pentru sănătate dacă sunt consumate cu moderaţie şi ar trebui să înlocuiască grăsimile saturate, este important de reţinut faptul că toate grăsimile conţin 9 calorii/gram.

9. Alcoolul trebuie eliminat în totalitate.

Este adevărat că, pentru eliminarea excesului de greutate, trebuie diminuat consumul de alcool. Însă acesta nu trebuie nicidecum eliminat în totalitate, băuturile precum berea slabă sau vinul sec fiind potrivite.

10. Factorii genetici sunt determinanţi.

Deşi genele sunt importante pentru prezenţa supraponderii sau a obezităţii, este important de reţinut că dieta sănătoasă şi exerciţiile fizice pot combate acest efect genetic.

11. Caloriile sunt toate la fel.

Adevărul este că există calorii de calitate superioară (cele care vin odată cu nutrienţii şi fibrele) şi calorii slab calitative.

12. Verde este intotdeauna semn bun.

Smoothie-urile verzi, chiar dacă au un aspect nu tocmai delicios, sunt întotdeauna asociate cu sănătatea. Adevărul este că nu toate sucurile sunt create la fel, iar cele care sunt îndulcite cu suc de fructe şi cele cu textură de piure pot fi destul de bogate în calorii şi pot cauza acumularea de kilograme în plus. Este recomandat, mai degraba, consumul unei salate de legume, în defavoarea smoothie-urilor.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.