Despre obezitatea Informații medicale / Articole 20/07/2022
Analizarea obezităţii: Pot factorii genetici şi ai mediului prezice fluctuaţia greutăţii?
Obezitatea continuă să fie o problemă de viaţă şi de moarte la nivel global. Un nou studiu adresează acest fapt şi dezbate factorii care ţin de genetică şi de mediul social în care o persoană trăieşte.
Probabil că ştiţi faptul că pentru foarte multă vreme, a existat o dezbatere despre factori precum genetica sau mediul în care oamenii sunt crescuți ca fiind cauzele principale ale obezității.
Ratele de obezitate s-au triplat din anii 1980. Acest lucru se petrece mult mai rapid decât s-ar putea schimba genetica noastră, iar faptul sugerează că există un element important de mediu în obezitate.
Pe de altă parte, este important de menţionat şi faptul că avem și studii care arată că gemenii identici tind să fie mai asemănători ca greutate corporală decât gemenii neidentici – aceasta sugerează că există un element genetic în greutate.
Influenţa geneticii şi a mediului social în greutatea unei persoane
Un alt aspect care merită menţionat este acela că există dovezi ale faptului că influența geneticii se poate schimba pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. De exemplu, când vine vorba de inteligență, genele par a fi predictori mai puternici ai inteligenței la adulți decât la copii, potrivit ultimelor studii în domeniu.
Un studiu recent a demonstrat faptul că genetica a avut o legătură mică cu ratele de obezitate în timpul copilăriei, dar s-a consolidat pe măsură ce oamenii au îmbătrânit (de la adolescență până la 69 de ani).
Potrivit ultimelor studii, un model similar a fost găsit și în ceea ce privește greutatea corporală și mediul social al unei persoane. S-a constatat că persoanele din medii defavorizate au avut o greutate mai mare începând cu adolescența. Cu toate acestea, nu a existat aproape nicio diferență în copilărie.
Studiile au arătat faptul că, pe măsură ce oamenii au îmbătrânit, s-au observat diferențe în greutatea lor. Acestea nu puteau fi explicate prin genetică sau mediul social. Acest lucru a însemnat că niciunul dintre acești factori nu este un bun predictor al greutății corporale a unei anumite persoane.
Studiile recente pe care le-am menţionat mai sus au descoperit următoarele: persoanele cu un număr mai mare de gene legate de obezitate aveau o greutate corporală mai mare. Cei din top 25% pentru risc genetic de obezitate erau cu 11,2 kg mai grei la vârsta de 63 de ani decât cei din 25% cu risc genetic scăzut. Persoanele care proveneau din cele mai defavorizate case în copilărie aveau o greutate cu 7,4 kg mai mnare în medie decât cei din mediile cele mai avantajate până la vârsta de 63 de ani.
Dupa studii, s-a concluzionat faptul că, deşi acestea sunt diferențe mari în ceea ce privește greutatea corporală, rezultatele sugerează că nici genetica, nici mediul social nu sunt cele mai eficiente metode de a prezice gradul de suprapondere sau obezitate a unei persoane.
În timp ce diferențele de greutate au crescut substanțial pe măsură ce participanții au îmbătrânit, riscul genetic a prezis doar 10%, iar mediul social 4% din aceste diferențe.
Din fericire, în anul 2022, există mai multe modalităţi de a trata obezitatea, tratamente care sunt extrem de eficiente pe termen lung cu eforturi minime din partea pacienţilor.