Despre obezitatea Informații medicale / Articole 12/06/2017
Asociaţia gastroenterologică americană (AGA) creează ghidul pentru obezitate
AGA a creat anul acesta Obesity Practice Guide pentru managementul eficient al greutăţii, în cazul pacienilor care suferă de obezitate.
Pacienţii cu obezitate au nevoie de o abordare multidisciplinară pentru a atinge o greutate normală, iar AGA este de părere că cei mai în măsură pentru posturile de conducere ale unui astfel de demers sunt gastroenterologii.
Pentru a furniza gastroenterologilor un proces multidisciplinar cuprinzător pentru ghidarea şi personalizarea modalităţilor de îngrijire inovatoare pentru pacienţii cu obezitate, AGA a creat un ghid pentru gestionarea eficientă a greutăţii. Acest program include modalităţi de sprijinire a gastroenterologilor pentru a trata pacienţii cu obezitate şi un cadru general axat pe problemele operaţionale legate de managementul pacienţilor obezi care sunt publicate în Clinical Gastroenterology and Hepatology – jurnalul de practică clinică al AGA.
Una dintre autoarele studiilor, Sarah Streett, este de părere că epidemia de obezitate continuă să atingă cote alarmante şi să împovăreze economia şi, deopotrivă, societatea. AGA a înţeles importanţa privirii acestei afecţiuni ca o boală cronică şi „recidivistă”, sprijinind cu toate resursele managementul acesteia.
Obezitatea reprezintă una dintre principallee cauze ale afecţiunilor de la nivelul tractului digestiv, iar afecţiunile gastrointestinale provocate de aceasta sunt mult mai frecvente şi se dezvoltă mai rapid decât diabetul sau bolile cardiovasculare. Acest lucru le oferă gastroenterologilor oportunitatea de-a gestiona obezitatea pentru a oferi tratamente eficiente pacienţilor lor.
Pacienţii supraponderali sau obezi sunt, deseori, consultaţi de către medicii gastroenterologi din cauza refluxului gastroesofagian şi a asocierii acestei afecţiuni cu altele mai grave precum cancerul de esofag, bolile de fiere, cancerul de colon, boala ficatului gras şi altele.
Fiind medici internişti şi, deopotrivă, specialişti în probleme digestive şi în endoscopie, gastroenterologii se află într-o poziţie unică şi joacă un rol esenţial în acest tratament multidisciplinar al obezităţii.
Andres Acosta redactorul-şef al lucrării şi profesor asistent la Mayo Clinic din Rochester, secţia gastroenterologie şi hepatologie, a afirmat că a creat acest ghid pentru managementul supraponderii şi al obezităţii pentru a sprijini medicii gastroenterologi în dezvoltarea unei echipe multidisciplinare şi a unui model de îngrijire a pacienţilor incuzând evaluare, tratamente prin diete, medicaţii, endoscopie şi chirurgie bariatrică. Speranţa acestuia este ca, prin munca în echipă, gastroenterologii să deţină capacităţile de a ghida şi de a personaliza planurile de tratament şi de îngrijire a pacienţilor şi de a construi o arhitectură optimă de management al greutăţii.
Tratamentul obezităţii are, într-adevăr, nevoie de o abordare bazată pe colaborările dintre mai multe părţi. Scopul major este acela de a oferi gastroenterologilor strategii pentru obţinerea unor compensaţii pentru o îngrijire la standarde cât mai înalte a pacienţilor, într-un format flexibil care poate fi adaptat resurselor puse la dispoziţie pentru practicile medicale. Este esenţial ca această coordonare a datelor să se desfăşoare între toţi membrii echipei multidisciplinare care furnizează diverse servicii terapeutice pentru pacienţi, în vederea asigurării unei îngrijiri cât mai evoluată din punct de vedere calitativ.