Au fost descoperite proteinele care contribuie la dezvoltarea venelor varicoase

Un studiu publicat în Federation of American Societies for Experimental Biology explică, pentru prima dată, factorii care declanşează procesele cauzatoare ale varicelor.

În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă din Germania descriu o anumită proteină legată de ADN (proteina activatoare 1 sau AP-1) care controlează funcţiile genelor şi producţia unei noi game de proteine ce afectează, în mod semnificativ, dezvoltarea venelor varicoase.

Dr. Thomas Korff, autorul studiul de la Institutul de Fiziologie şi Patofiziologie al Universităţii din Heidelberg, Germania, afirmă ca descoperirile şi rezultatele aflate în urma acestui studiu vor contribui la o înţelegere mai deplină a afecţiunii varicoase, destul de neglijată până în prezent. Pe termen lung, acesta speră ca informaţiile obţinute, în urma cercetărilor, să vină în sprijinul dezvoltării unei noi terapii medicamentoase care va îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor afectate de venele varicoase.

În cadrul desfăşurării cercetărilor, Korff şi colegii săi au mărit presiunea sanguină dintr-un vas de sânge din urechea unor şoricei de laborator şi au urmărit apoi schimbările apărute în urmatoarele zile care au afectat mărimea şi întreaga arhitectură a venelor adiacente. Aceste schimbări care au apărut au fost analizate în profunzime şi au fost studiate abundenţa şi activitatea unor proteine specifice din interiorul venelor conectate cu cea a cărei presiune sanguină a fost modificată în prealabil.

Rezultatele au fost, în final, comparate cu cele obţinute din studiul venelor varicoase umane.

Prin inhibarea dezvoltării proteinei AP-1 din urechile şoricelilor, sinteza proteinelor asociate cu remodelarea varicoasă şi proliferarea celulelor vaselor de sânge a muşchilor fini au fost reduse semnificativ, iar procesul de remodelare varicoasă a fost abolit virtual. Proteina AP-1 a fost eliminată prin utilizarea unui medicament bazat pe o anumită clasă de acizi nucleici.

Majoritatea oamenilor privesc apariţia şi dezvoltarea venelor varicoase ca pe un factor iminent care apare odată cu înaintarea în vârstă, însă, pentru unele persoane, venele varicoase ajung să cauzeze dureri severe, afectându-le calitatea vieţii şi, în unele cazuri, chiar durata acesteia. Aşadar, varicele nu ridică numai probleme legate de estetică, ci, în timp, generează şi o serie de complicaţii care au un potenţial extrem de sever. Pielea de deasupra varicelor, fiind foarte subţire, se poate rupe chiar şi la cel mai mic traumatism, provocând hemoragii, iar alteori, varicele se pot sparge subcutanat. Ulcerele varicoase, trombozele venoase, cheaguri care determină inflamarea ţesuturilor, tromboflebita, insuficienţa venoasă cronică…sunt doar câteva dintre complicaţiile majore ale venelor varicoase.

Pe de altă parte, soluţiile de tratament existente în prezent au rezultate de mare succes cum arată şi un număr considerabil de publicaţii devotate prezentării rezultatelor obţinute în urma utilizării tratamentului cu laser pentru varice. S-a demonstrat ca metoda de tratament cu laser este una dintre cele mai eficiente şi minim invazive tehnici pentru tratamentul venelor varicoase.

Deşi, deocamdată, metodele chirurgicale sunt de mare ajutor, în foarte multe cazuri, astfel de cercetări precum studiul dezbătut anterior sunt foarte utile, fiindcă deschid uşile spre căi inovatoare către posibile noi soluţii în ceea ce priveşte abordarea tratamentului şi a prevenţiei venelor varicoase.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.