Ce trebuie să ştii despre managementul greutăţii după o intervenţie bariatică

Chirurgia bariatrică reprezintă cea mai eficientă metodă de tratament a obezităţii. Procedeele chirurgicale bariatrice sunt cele pot oferi pacienţilor rezultate pentru un timp îndelungat sau chiar pentru toată viaţa dacă aceştia acceptă sfaturile şi regulile prezentate de către medic.

Iată ce trebuie să ştii despre întreţinerea corpului după o intervenţie chirurgicală bariatrică.

Pentru ca intervenţiile chirurgicale pentru tratamentul obezităţii să fie cât mai eficiente pentru un timp cât mai îndelungat, acestea trebuie să facă parte dintr-un întreg program care include schimbări în dietă, exerciţii fizice şi modificări diverse la nivel comportamental pentru modificarea felului de-a se hrăni a pacientului şi a stilului său de viaţă.

Combinaţia aceasta dintre intevenţia chirurgicală şi schimbările menţionate mai sus reprezintă calea cea mai sigură pentru o viaţă de o calitate mult îmbunătăţită şi cu o durată mai lungă.

Intervenţiile chirurgicale bariatrice includ montarea inelului gastric, bypass-ul gastric, gastectomia, plicatura gastrică şi abdominoplastia care este de fapt o intervenţie esetică necesară după eliminarea excesului de greutate.

Motivele pentru care unii pacienţi sunt capturaţi din nou de ghearele crude ale obezităţii includ nerespectarea regulilor şi a sfaturilor pe care medicii le oferă după ce pacienţii beneficiază de o intervenţie chirurgicală bariatrică.

Este normală câştigarea unor kilograme în plus, însă pacienţii care încalcă toate regulile după operaţie pot acumula tot excesul de kilograme pe care au reuşit să îl elimine cu ajutorul operaţiei.

Cantitatea de kilograme pe care pacientul o re-acumulează după procedura chirurgicală va varia în funcţie de mai mulţi factori, motiv pentru care este recomandată menţinerea legăturii cu cadrul medical şi adoptarea unui alt tip de stil de viaţă după intervenţie.

Intervenţiile bariatrice pot salva vieţi, însă ele nu reprezintă o vindecare miraculoasă. O astfel de „vindecare” va depinde enorm şi de voinţa şi capacitatea pacientului de a se adapta la noi schimbări în viaţa sa care includ o nutriţie modificată şi exerciţii fizice.

De ce unii pacienţi se îngrasă după o intervenţie chirurgicală bariatrică?

Rezultatele pozitive depind de voinţa pacientului de a adopta un nou stil de viaţă pe termen lung care implică hrănirea sănătoasă şi activitate fizică. Recâştigarea excesului de greutate poate fi cauzată de alimente extrem de bogate în calorii care sunt consumate excesiv şi refuzul de a modifica stilul de viaţă după operaţie.

Intervenţiile chirurgicale de tratament a obezităţii reprezintă modalitatea esenţială de eliminare a cercului vicios al excesului de greutate şi, cu ajutorul pacientului, acestea pot îmbunătăţi, fără doar şi poate, viaţa tuturor celor care apelează la astfel de proceduri însă doar în cazul în care aceste persoane sunt deschise la cooperarea cu medicul si la aplicarea modificărilor necesare asupra stilului lor de viaţă şi al modului de a se hrăni.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.