Ce trebuie să ştii despre obezitatea asociată cu varice
Una dintre clasificările obezităţii cuprinde 3 tipologii ale afecţiunii – obezitate androidă, ginoidă şi mixtă – cea ginoidă având, de cele mai multe ori, drept complicaţie, varicele. Iată câteva informaţii despre toate acestea:
Obezitatea deja cunoscută drept una dintre cele mai ameninţătoare afecţiuni ale modernităţii poate fi de 3 feluri:
1. Obezitate de tip android
Aceasta este centrală şi are o formă de măr, fiind întâlnită, în special, în cazul bărbaţilor. Obezitatea androidă se caracterizează prin ţesut adipos localizat în exces, mai ales în zona abdominală, în regiunea cervicală şi interscapulovertebral (la bolnavii cu hipercorticism). Persoanele care suferă de acest tip de obezitate manifestă predispoziţii pentru complicaţii metabolice care includ: arteroscleroză (coronariană care produce cardiopatie ischemică), hiperuricemie-gută, hiperglicemie-diabet zaharat, dislipidemie, litiază biliară, risc trombotic şi disfuncţie endotelială.
2. Obezitatea de tip ginoid
Acest tip de obezitate este în formă de pară şi este întâlnită mai ales în cazul femeilor, ţesutul adipos fiind localizat în special pe sâni, şolduri şi fese. În cazul pacienţilor cu obezitate de tip ginoid, complicaţiile mecanice includ varice hidrostatice şi artroze.
3. Obezitatea de tip mixt
Aceasta îmbină obezitatea de tip androidi cu cea de tip ginoid.
Obezitatea ginoidă şi varicele
Obezitatea ginoidă apare, de regulă, înainte de vârsta de 50 de ani şi este însoţită de afecţiuni metabolice care, deşi sunt rare, au alăturată şi insuficienţa venoasă cu varice, iar, spre 50 de ani, artroza dureroasă a coloanei lombare, a genunchilor şi a şoldurilor.
Un astfel de tip de obezitate se va complica şi cu celulită şi se poate evita cu ajutorul unei diete potrivite şi al efectuării de mişcare.
Boala varicoasă are o evoluţie continuă, manifestând şi tendinţe de agravare progresive. Formele clinice ale varicelor sunt multiple, astfel că şi tratamentele acestora includ o mulţime de procedee terapeutice care se aplică în funcţie de stadiul evolutiv al bolii: scleroterapia cu spumă, metoda cu aburi, crioterapia venoasă, tratamentul endoscopic, terapia laser, metoda Alpha. Se mai utilizează şi tratamente medicamentoase, compresive, balneare şi diverse măsuri de igienă.
Există şi măsuri care, pe de o parte, previn instalarea varicelor, iar, pe de altă parte, în cazul persoanelor care le-au dezvoltat deja, previn apariţia complicaţiilor asociate acestora.
În cazul persoanelor care suferă de obezitate, varicele sunt greu vizibile şi dificil de abordat pentru tratament. De pildă, tratamentul compresiv extern se aplică greu în cazul acestora, iar eficienţa sa este destul de scăzută.
Eliminarea excesului de greutate – necesară pentru obezii cu varice
Pentru vindecarea varicelor, în cazul bolnavilor de obezitate, este necesară, mai întâi, eliminarea excesului de greutate, problemă destul de dificil de rezolvat fără intervenţii chirugicale. Rezultatul procedeelor terapeutice va fi legat de succesul eliminării excesului de greutate. Metodele de tratament pentru varice care se aplică persoanelor ce suferă de obezitate, adică pe un fond de ţesut adipos în exces, vor avea rezultate mai mici decât la persoanele normoponderale, iar complicaţiile vor apărea mai des.
Pe lângă alte metode de tratament a obezităţii se va impune şi o cură de slăbire hipocalorică, punandu-se accentul şi pe gimnastică, masaje şi sport. Alte măsuri pentru tratarea varicelor includ următoarele:
- Favorizarea circulaţiei venoase (evitarea purtării de şosete cu elastic, evitarea purtării de încălţăminte cu toc înalt, odihna cu gambele ridicate cu 10-15 cm faţă de planul orizontal)
- Mersul pe jos în fiecare zi 2-3 km
Este important de reţinut faptul că, în cazul persoanelor care suferă de obezitate asociată cu varice, tratamentul obezităţii va înlesni apoi şi vindecarea varicelor.