Cercetările experților evidențiază celulele creierului responsabile cu pofta de dulciuri și grăsimi
Experții au cercetat care anume dintre celulele creierului sunt responsabile cu generarea poftelor pentru dulciuri și grăsimi. Iată mai multe detalii despre toate acestea mai jos.
Se pare că, de curând, curiozitatea i-a mânat pe cercetători să investigheze tipul activității neuronale care stă la baza generării poftelor pentru consumul de alimente grase și dulci. De asemenea, experții au analizat și nivelul de activitate. Aceștia au studiat și efectul unui grup specific de neuroni care sunt localizați ȋn centrul emoțional al creierului asupra consumului energetic.
Importanța studiului pentru găsirea unor noi soluții contra obezitate
Acest lucru a fost testat printr-un soi de acțiuni de pornire și dezactivare a acestor celule cerebrale la șoarecii modificați genetic. Conform cercetătorilor, descoperirile lor au capacitatea de a oferi o bază ȋn vederea creării unor noi tratamente ȋmpotriva obezității.
Publicația online Medical News Today notează faptul că potrivit OMS, obezitatea s-a triplat din 1975 pe planetă. Este important de menționat și faptul că ȋn 2016, 13% dintre adulții din întreaga lume au fost clasificați ca suferind de obezitate. Unele țări au rate mai mari de obezitate, cum ar fi Statele Unite, unde 41,9% dintre oameni erau obezi în 2020, potrivit acelorași informații care provin de la OMS.
Este deja un fapt arhicunoscut acela că obezitatea are cauze multiple, pornind de la factori genetici, stres, alimentație nepotrivită și altele, dar majoritatea experților susțin că aceasta este mai ales cauzată de alegeri care țin de o dietă nepotrivită, necorespunzătoare și de un comportament alimentar haotic, cum ar fi luatul meselor la ore mult prea târzii, lipsa de somn suficient și altele.
Experții mai aduc ȋn dicuție și mâncatul atunci când nu ne este foame, lipsa activităților fizice și instalarea unui sedentarism extrem. Toate acestea conduc la acumularea unui exces ponderal și chiar a obezității ȋntr-un final.
Tratamentele obezității
Obezitatea nu este foarte ușor de tratat cu restricții la nivel caloric și doar cu exerciții fizice. Din fericire, ȋnsă, există o mulțime de tratamente care fac parte din chirurgia bariatrică și sunt potrivite pentru fiecare pacient, ȋn parte. Pe de altă parte, când se ȋncearcă tratarea obezității doar prin restricții calorice și activitate fizică, de multe ori, corpul contrabalansează totul și restabilește greutatea inițială – acesta este cunoscut ca efectul de yo-yo despre care probabil ați auzit până acum.
Este important să menționăm și produsele farmaceutice pe care multă lume le utilizează pentru eliminarea obezității, fiindcă, sănătoase sau nu, ele sunt destul de des utilizate. Este vital ȋnsă de menționat faptul că, deși ele par utile pentru tratamentul supraponderii, multe dintre acestea au efecte secundare extrem de grave asupra sănătății. Acest lucru se datorează felului ȋm care ele funcționează și inhibă senzația de foame.
Cercetările experților care ȋncearcă din răsputeri să ȋnțeleagă felul ȋn care creierul funcționează pentru alegerea unei diete și felul ȋn care acționează autocontrolul sunt vitale pentru stabilirea unei vieți sănătoase și pentru abordarea unoi metode inovative de tratament a obezității și a supraponderii.
Studiul a fost publicat în Nature Neuroscience. Experții sunt de părere că identificarea substraturilor neuronale care mediază supraalimentarea ar putea oferi noi ținte moleculare pentru conceperea de noi tratamente anti-obezitate. Aceasta ar fi concluzia studiului menționat mai sus, concluzie subliniată de Alessandro Furlan, profesor asistent la Departamentul de Neuroscience din Karolinska Institutet, Suedia. El este unul dintre autorii studiului și a făcut aceste afirmații importante pentru Medical News Today.
Pe scurt, oamenii de știință au concluzionat faptul că inactivarea neuronilor din unele zone ale creierului protejează împotriva obezității și a stărilor de sănătate asociate. Acest lucru are loc prin promovarea modificărilor metabolice care promovează consumul de energie.
O altă concluzie inetersantă a studiului este aceea că stresul și experiențele traumatice din viață, cele care ne afectează emoțional, pot avea consecințe pe termen lung prin intermediul unor comportamente care promovează apetitul crescut. Este nevoie de studii mai aprofundate ȋn domeniu pentru a veni cu noi soluții, ȋnsă până atunci, este important de conștientizat importanța unui stil de viață sănătos, fiindcă ȋntotdeauna este mult mai ușor să previi decât să tratezi.