Despre varice Informații medicale / Articole 12/12/2016
Cheagurile de sânge prezente în venele apropiate de suprafaţa pielii pot cauza tromboză profundă
Studiile şi ultimele cercetări în domeniu au evidenţiat faptul că pacienţii cu tromboză venoasă superficială (care au cheaguri de sânge prezente în vasele sanguine apropiate de piele) pot dezvolta şi tromboză venoasă profundă care poate deveni ameniţătoare de viaţă.
Tromboza venoasă superficială este, de cele mai multe ori, o condiţie de sănătate asociată varicelor şi afectează, de regulă, membrele inferioare, însă se poate dezvolta şi în alte locaţii. S-a constatat existenţa mai multor factori de risc pentru această condiţie, iar majoritatea dintre aceştia sunt aceiaşi prezenţi şi în cazul trombozei venoase profunde:
- Varice
- Trombofilie (condiţia medicală care implică închegarea prea rapidă a sângelui)
- Utilizarea contraceptivelor orale
- Procedee chirurgicale aplicate la şold sau la genunchi
- Neurochirurgie/chirurgie abdominală sau toracică pentru cancer
- Diverse traume
- Perioade prelungite de imobilitate
- Paralizia datorată afectării măduvei spinării
- Probleme de natură malignă şi tratamentele aferente
- Supraponderabilitatea
- Vârsta înaintată
- Sarcina
- Terapiile hormonale
- Fumatul
În trecut, nu s-a oferit destulă atenţie trombozei venoase superficiale, deoarece afecţiunea este una care are un curs, de regulă, benign. Pe de altă parte, investigaţiile medicale recente au demonstrat faptul că există o asociere neaşteptată între tromboza venoasă superficială şi a celei profunde, chiar a tromboembolismului (blocarea unui vas de sânge de către un cheag).
Barbara Binder de la Universitatea de Medicină din Graz, Austria, împreună cu colegii săi au efectuat studii asupra a 46 de pacienţi (32 femei şi 14 bărbaţi) care sufereau de tromboză venoasă superficială. Participanţii au manifestat, de asemenea, episoade cu cheaguri de sânge, au consumat contraceptive orale, au fost imobilizaţi o perioadă la pat sau au avut avecţiuni de natură malignă.
În cazul unui procentaj de 24% dintre pacienţi s-a evidenţiat şi prezenţa trombozei venoase profunde care a fost în cea mai mare parte asimptomatică. În cazul a 73% dintre pacienţi, tromboza venoasă profundă era prezentă în cazul aceluiaşi membru inferior care avea tromboză venoasă superficială. Aceasta era prezentă în piciorul opus în 9% dintre cazuri şi la ambele picioare în 18% dintre pacienţi.
În general, tromboza venoasă superficială este o condiţie de sănătate asociată varicelor care nu este îndeajuns studiată din cauza faptului că are un curs care, de obicei, nu implică complicaţii severe şi nu este considerată ca fiind ameninţătoare de viaţă din acest motiv. Pe de altă parte, apariţia trombozei venoase profunde asociată cu cea superficială poate conduce la embolism pulmonar (cheagurile de sânge circulă până la plămâni) şi la alte complicaţii de sănătate foarte severe. Una dintre acestea mai este sindromul posttrombotic care implică obstrucţia persistentă a axelor venoase cu un cheag care se va transforma fibros (dezvoltare exagerată a ţesutului conjunctiv) şi care va provoca creşterea presiunii venoase, edem cronic şi dermatită.
Rezultatele studiului amintit mai sus indică faptul că tromboza venoasă profundă va apărea, de cele mai multe ori, ca urmare a celei superficiale, mai ales când aceasta afectează piciorul în locaţiile situate mai jos de genunchi.