Despre obezitatea Informații medicale / Articole 10/12/2019
Chirurgia bariatricǎ este insuficient folositǎ ȋn prevenția obezitǎți morbide
Chirurgia bariatrică are ca scop ajutarea acelor persoane care au un exces excesiv de greutate. Operația poate ajuta astfel de persoane să piardă excesul de greutate și să-și recapete sănătatea. Din pǎcate ȋnsǎ, din mai multe motive, nu se apeleazǎ suficient la astfel de intervenții care, ȋntr-un final, ar putea salva viața persoanelor afectate de obezitate.
Existǎ mai multe intervenții care fac parte din chirurgia bariatricǎ, iar scopul acestora este unul comun: eliminarea obezitǎții și prevenția apariției obezitǎții morbide/severe care este amenințǎtoare de viațǎ.
Una dintre modelitǎțile ȋn care este efectuatǎ chirurgia bariatricǎ implicǎ faptul cǎ medicii îndepărtează o parte a stomacului, astfel încât pacientul este obligat să mănânce mai puține alimente și va pierde exces de greutate.
Chirurgia bariatricǎ poate preveni obezitatea morbidǎ
Intervențiile bariatrice sunt intervenții foartte complicate și complexe, dar care pot schimba viața celor afectați. Cu toate acestea, unii medici cred că ar trebui ca astfel de intervenții să fie făcute mai des, înainte ca pacienții să sufere de obezitate morbidǎ/severǎ.
Existǎ o mulțime de probleme de sǎnǎtate care vin odatǎ cu obezitatea, afecțiuni care ating inima, creierul, practic, toate organele corpului. Pacientul devine poziționat ȋn pericol de moarte dacǎ nu ia mǎsuri ȋmpotriva acestei afecțiuni.
De cele mai multe ori, afecțiunea care va fi asociatǎ cu obezitatea este diabetul. Poate deveni extrem de greu pentru un pacient cu diabet sǎ se mai lupte de unul singur cu obezitatea.
Pacienții cu diabet zaharat iau insulină pentru a primi glicemie sau glucoză în celulele lor. Cu toate acestea, insulina poate provoca o senzație de foame, ceea ce duce la o eliminarea foarte anevoioasǎ a excesului de greutate.
Este adevǎrat faptul cǎ operațiile bariatrice sunt costisitoare. De pildǎ, ȋn Statele Unite, companiile de asigurări nu vor plăti întotdeauna pentru operație. Medicii trebuie sǎ demonstreze cǎ indicele de masă corporală al pacientului (IMC) să fie de cel puțin 35, chiar dacă diabetul pacientului este necontrolat.
IMC-ul este măsura grăsimii corporale în funcție de înălțimea și greutatea persoanei. La noi, ȋn Romȃnia, intervențiile bariatrice nu sunt decontate de stat.
„În România, operația de micșorare a stomacului nu este decontată prin asigurările medicale. Însă costurile acesteia sunt mult mai mici decât cele ale tratamentelor ulterioare pentru bolile asociate obezității,” scria Romȃnia Liberǎ ȋn luna aprilie a acestui an.
Stacy Brethauer este chirurg la Ohio State University Medical Center Wexner din Columbus, Ohio și a afirmat cǎ IMC nu arată întotdeauna modul în care un pacient reacționează la tratamentul diabetului. Astfel, IMC nu poate reprezenta ȋntotdeuna un element care sǎ dispunǎ dacǎ pacientul necesitǎ neapǎrat o intervenție bariatricǎ sau nu.
Chirurgia bariatricǎ poate salva vieți
Brethauer a mai adăugat faptul că regulile legate de pacienții care au nevoie de de chirurgie bariatrică trebuie schimbate.
„Pentru pacienții care nu beneficiazǎ de chirurgia bariatricǎ, știm foarte bine că boala lor va progresa, durata de viață va fi scurtată dacă nu vor primi un tratament eficient”, a spus medicul.
Referitor la situația din SUA, Asociația Medicală Americană identifică obezitatea ca o boală complexă, cronică, o boalǎ care necesită îngrijiri medicale.
Dacă nu este tratată, obezitatea poate duce la boli de inimă, cancer și diabet. Brethauer consideră că tratamentul precoce este necesar atât pentru obezitate, cât și pentru diabet.
La fel, ȋn Romȃnia, chirurgia bariatricǎ ar trebui privitǎ ȋntr-adevǎr ca o necesitate, ca o șansǎ la viațǎ și nicidecum ca un moft.