Chirurgia bariatricǎ este un tratament sigur și eficace pentru adolescenții care suferǎ de obezitate

De multe ori, medicii pediatrii sunt destul de retincenți ȋn a recomanda o intervenție chirurgicalǎ bariatricǎ pentru adolescenții care suferǎ de obezitate. Pe de altǎ parte, un studiu recent a concluzionat cǎ astfel de intervenții pe care le implicǎ chirurgia bariatricǎ reprezintǎ tratamente sigure și justificate pentru adolescenții care sunt diagnosticați cu obezitate persistentǎ și obezitate morbidǎ. Aceștia vor putea sǎ ȋși menținǎ un stil de viațǎ sǎnǎtos, cu voințǎ și ȋndumarea potrivitǎ, dupǎ intervenție.

Cercetǎtorii din SUA au analizat mai multe studii din Jurnalul de pediatrie privind chirurgia bariatricǎ la adolescenți și adulți.

Dacǎ privim obezitatea ca o boalǎ care poate atrage dupǎ sine diverse alte probleme majore de sǎnǎtate care pot conduce chiar la cedarea organelor și la deces ȋn cazul adolescenților, ar trebui sǎ ne ȋntrebǎm dacǎ sistemul medical depune destule eforturi pentru a gestiona problema stringentǎ a obezitǎții, potrivit autorului principal al studiului, Ahmed Khattab, medic pediatru endocrinolog.

Pǎrerea acestuia este cǎ dovezile obective demonstreazǎ faptul cǎ, ȋn condiții și circumstanțe corecte și pentru pacienți care sunt potriviți pentru aceastǎ abordare, chirurgia bariatricǎ este un tratament potrivit, sigur și eficient pentru tinerii care suferǎ de obezitate.

Rezultatele sunt ȋmpǎrtǎșite și de alte studii

Aceste rezultate sunt similare unora evidențialte de un alt studiu publicat ȋn 16 mai, 2019, in New England Journal Of Medicine.

Obezitatea și afecțiunile asociate acesteia, inclusiv hipertensiunea, bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2, cresc la nivel mondial ȋn cazul adulților și copiilor, potrivit studiului menționat mai sus. Excesul de greutate și obezitatea la adolescenți costǎ mai mult de 14 miliarde de dolari pe an.

Pe de altǎ parte, diabetul de tip 2 cauzează deficiență de insulină mai severă și alte complicații ȋn cazul tinerilor decât la adulți, iar măsurile luate pentru a evita obezitatea sau a preveni complicațiile acesteia sunt adesea ineficiente.

Chirurgia bariatricǎ la adulți și tineri

Acest studiu a demonstrat faptul cǎ, deși intervențiile chirurgicale bariatrice necesitǎ o monitorizare pe tot parcursul vieții pacientului pentru a se evita deficitul nutrițional, acestea sunt considerate eficiente pentru obezitatea severă ȋn cazul adulților. Aceste tratamente duc la ameliorarea sau remiterea pe termen lung a diabetului zaharat și a altor afecțiuni, la pierderea continuǎ a greutății ȋn exces și la îmbunătățirea calității vieții .

Studiile asupra efectelor chirurgiei bariatrice ȋn cazul tinerilor, deși nu sunt foarte multe la numǎr, au demonstrat faptul cǎ astfel de tratamente sunt asociate cu remisia diabetului de tip 2, a problemelor de naturǎ renalǎ și a altor complicații asociate cu obezitatea. Rezultatele acestor studii au mai demonstrat și faptul cǎ deficiențele nutriționale care pot rezulta ȋn urma tratamentelor se pot corecta foarte simplu cu ajutorul suplimentelor alimentare.

Recomandǎri pentru tineri

Societatea Endocrinologicǎ recomandǎ chirurgia bariatricǎ doar tinerilor care se apropie de finalul perioadei de pubertate și au ajuns aproape de ȋnǎlțimea de adult, tinerilor care suferǎ de obezitate extremǎ/severǎ și celor care suferǎ de complicații ale obezitǎții care persistǎ deși pacienții respectǎ un program impus de cadrele medicale.

De asemenea, intervențiile de aceastǎ naturǎ se recomandǎ tinerilor sǎnǎtoși din punct de vedere psihic și celor care vor fi capabili ca, dupǎ operație, sǎ respecte obiceiuri și regimuri alimentare sǎnǎtoase.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.