Despre obezitatea Informații medicale / Articole 13/03/2017
Conexiunea dintre flora microbiană intestinală şi greutatea corporală în exces
Conform studiilor, flora microbiană/bacteriană intestinală este strâns legată de managementul greutăţii corporale şi poate influenţa riscul pentru obezitate.
La sfârşitul anului trecut, în luna septembrie, BBC afirma faptul că anumite tipuri de bacterii din materiile fecale umane pot influenţa nivelul de grăsime periculoasă din organism. Articolul prezentat de BBC s-a bazat pe un studiu din Marea Britanie care a cercetat mostre provenite de la gemeni şi mai multe IMC-uri (indexuri de masă corporală) care evidenţiau diverse grade ale obezităţii.
Studiul a evidenţiat faptul că acele persoane care aveau o cantitate redusă a anumitor tipuri de bacterii prezente în materiile fecale, manifestau un risc crescut pentru obezitate. Această legătură a fost evidenţiată cel mai puternic în cazul grăsimii viscrale, stocată în cavitatea abdominală, în jurul organelor interne. Acest tip de exces de greutate este asociat cu un risc crescut pentru afecţiuni metabolice precum diabetul de tip 2 sau diverse boli cardiovasculare.
Studiul a mai demonstrat şi faptul că gemenii identici au o diversitate de bacterii similară în intestine, faţă de gemenii care nu sunt identici, faptul sugerând că aceste bacterii pot fi parţial transmise pe cale genetică. Acest lucru ar explica motivul pentru care, uneori, obezitatea se poate transmite de la parinţi la copii.
Deşi există o legătură clară între diverse colonii de bacterii din materiile fecale şi grăsimea viscerală, nu este cunoscut pe deplin modul în care diversitatea şi tipul bacteriilor influenţează exact grăsimea corporală, fiind nevoie de studii aprofundate.
Studiul descris mai sus a fost desfăşurat de specialiştii de la Departamentul de cercetări ale gemenilor şi genetică epidemiologică (Department of Twin Research and Genetic Epidemiology) din cadrul King’s College London din Marea Britanie, de cei de la Departamentul de microbiologie şi Departamentul de genetică şi biologie moleculară (Department of Microbiology şi Department of Molecular Biology and Genetics) de la Universitatea Cornell şi Universitatea Colorado din SUA, şi de oamenii de ştiinţă de la Institutul de dezvoltare biologică Max Planck (Max Planck Institute for Developmental Biology) din Germania.
Datele utilizate în cadrul studiului au fost colectate de la 3.666 de gemeni voluntari, cu o vârstă medie de 63 de ani.
Studiul a fost publicat în jurnalul Genome Biology şi poate fi cercetat online, gratuit.
BBC a prezentat rezultatele studiului cu cea mai mare acurateţe, evidenţiind faptul că, deşi există o legătură dovedită între bacteriile din flora intestinală şi nivelul de obezitate/suprapondere, nu este cunoscută pe deplin şi concret explicaţia pentru acest lucru.
Dr. Michelle Beaumont, unul dintre conducătorii studiului este de părere că acesta a demonstrat foarte clar conexiunea dintre diversitatea de colonii de bacterii ale florei intestinale şi markerii obezităţii şi ai riscului de boli cardiovasculare, mai ales în ceea ce priveşte ţesutul adipos visceral. În continuare, sunt explorate modalităţile exacte în care bacteriile florei intestinale influenţează obezitatea şi sănătatea întregului organism, de asemenea, eficacitatea şi beneficiile unor intervenţii precum transplanturi de bacterii din materiile fecale pentru combaterea sau prevenţia obezităţii.
Concluzia generală a rămas aceeaşi, şi anume că, pentru menţinerea sănătăţii organismului şi a unei greutăţi optime, este nevoie de o dietă echilibrată (pentru păstrarea echilibrului florei intestinale şi a coloniilor de bacterii care o populează) şi de un stil de viaţă sănătos.