Conexiunile dintre obezitate şi fibrilaţia atrială

În urma cercetărilor, s-a descoperit prezenţa unei palete de conexiuni ȋntre fibrilaţia atrială şi obezitate, cea din urmă stând la baza mai multor afecţiuni, unele dintre acestea fiind de o severitate majoră.

Ce este fibrilaţia atrială ?

Fibrilaţia atrială este una dintre cele mai des ȋntâlnite tulburări de ritm cardiac şi apare când semnalele electrice ale atriilor inimii cauzează contracţia rapidă şi neregulată a acestora. Rezultatul este faptul că sângele nu este pompat normal ȋn ventriculele inimii, astfel că inima nu va funcţiona corect. Simptomatologia fibriliaţiei include creşterea numărului de bătăi ale inimii, ameţeală şi oboseală, dureri ȋn zona toracelui, puls neregulat şi leşin.

Cauzele fibrilaţiei atriale includ consumul de alcool, hipertiroidismul, pneumonia, embolismul pulmonar, unele afecţiuni cardiace şi obezitatea.

Influenţa obezităţii

Cercetările au confirmat faptul că obezitatea are drept rezultat modificarea mărimii şi a structurii muşchilor inimii, de asemenea, modalitatea de funcţionare şi de contractare a acestora. Celulele de grăsime reprezintă un factor declanşator al hipertensiunii arteriale şi al modificării nivelurilor de insulină şi glucoză, fapt care afectează miocardul ventriculului şi pe cel al atriului.

În cadrul unei cercetări, s-a analizat starea sănătăţii cardiace a unor femei, timp de 13 ani, şi s-a constatat ca femeile care sufereau de obezitate au manifestat un risc cu 41% mai crescut de a dezvolta fibriliaţie atrială, comparativ cu cele care aveau greutatea normală. Rezultatele sunt similare şi ȋn cazul pacienţilor de sex masculin.

Mai multe astfel de studii au o relevanţă importantă ȋn demonstrarea faptului că obezitatea constituie un risc major pentru sănătatea inimii. Mai mult, s-a descoperit că fibrilaţia atrială nu este specifică doar persoanelor ȋn vârstă, ȋntalnindu-se şi ȋn rândul tinerilor, mai ales al persoanelor care suferă de obezitate.

Obezitatea şi declanşarea fibrilaţiei atriale

Obezitatea afectează inima şi poate conduce la apariţia fibrilaţiei atriale din cauza creşterii tensiunii de la nivelul vaselor sanguine ale plămânilor. Acest fapt are drept rezultat acumularea de tensiune ȋn zona dreaptă a inimii, inima devine tensionată şi se poate declanşa fibrilaţia atrială.

În timpul somnului, ȋn cazul persoanelor obeze, grăsimea de la nivelul gâtului pune presiune pe această zonă, rezultatul fiind o respiraţie ȋngreunată. Afecţiunea se numeşte apnee obstructivă de somn şi conduce la scăderea nivelului de oxigen din sânge şi la modificări funcţionale şi structurale ale inimii. Toate acestea pot provoca fibrilaţia atrială. Cu cât excesul de kilograme este mai mare, cu atât fibrilaţia atrială este mai severă.

Beneficiile scăderii ȋn greutate

Pentru prevenirea declanşării fibrilaţiei atriale sunt indicate evitarea surplusului de kilograme şi scăderea excesului de greutate, ȋnsă, evitarea/tratarea supraponderii şi a obezităţii are ca beneficiu reducerea tuturor riscurilor de sănătate pe care acestea le presupun.

Pierderea kilogramelor ȋn plus, ȋn cazul persoanelor care suferă de fibrilaţie atrială, este utila pentru tratamentul acesteia, fiindcă supraponderea şi obezitatea predispun la hipertensiune arterială, diabet zaharat, insuficienţă cardiacă şi la accidentul vascular cerebral.

În cazul persoanelor care manifestă şi alţi factori de risc pentru fibrilaţia atrială ȋn afară de suprapondere, eliminarea excesului de greutate poate fi benefică pentru prevenirea manifestării simptomelor fibrilaţiei atriale.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.