Construirea masei musculare și obezitatea

Ultimele cercetări au demonstrat faptul că obezitatea diminuează capacitatea organismului de a clădi masă musculară şi a de a o regenera în urma exerciţiilor fizice. 

Obezitatea are o mulţime de implicaţii pentru sănătatea organismului şi se pare că această condiţie de sănătate poate să afecteze şi felul în care se construieşte sau se repară masa musculară a corpului după o sesiune de exerciţii fizice intense. Nicholas Burd este cel care a condus acest studiu desfăşurat în SUA care demonstrează existenţa unei incapacităţi de a dezvolta masă musculară şi de a asimila proteinele după o sesiune de ridicare a greutăţilor.

Desfăşurarea experimentului

Studiul a implicat nouă adulţi cu o greutate normală şi alţi nouă care sufereau de obezitate. Aceştia aveau vârstele cuprinse între 20 şi 23 de ani. Participanţii nu aveau un program regulat de exerciţii fizice şi, înainte de debutul studiului, au fost nevoiţi să răspundă unor întrebări legate de sănătate.

S-a stabilit toleranţa la glucoză a acestora şi abilităţile lor pentru efectuarea unor diverse tipuri de exerciţii fizice. Participanţilor la studiu li s-a administrat apoi fenilalanină pentru monitorizarea nivelului de aminoacizi din sângele şi muşchii acestora pe toată perioada experimentului.

Fenilalamina este un amonoacid esenţial care nu poate fi procurat decât prin surse externe.

Echipa a prelevat biopsii dintr-un picior al fiecărui subiect, iar apoi aceştia au efectuat exerciţii fizice de rezistenţă cu piciorul opus.  Burd a afirmat că acest protocol de ridicare a greutăţilor este mai intens decât recomandarea normală de exerciţii fizice zilnice.

Imediat după exerciţii, subiecţii au consumat 170 de grame de carne slabă de porc are conţinea 36 de grame de proteine şi 4 grame de grăsime. Cercetătorii au prelevat apoi probe de ţesut din picioarele care au efectuat efort fizic dar şi din cele inactive după circa 120 şi 300 de minute după ingerarea cărnii de porc.

Rezultatele studiului

După cum era de aşteptat, au existat diferenţe importante între persoanele cu o greutate normală şi cele care erau diagnosticate cu obezitate, chiar de la începutul studiului dinaintea începerii experimentului.

După finalizarea experimentului, după terminarea exerciţiilor fizice şi a ingerării cărnii de porc, diferenţele erau şi mai semnificative între persoanele cu greutate normală şi cele cu obezitate.

Burd a afirmat faptul că procesul de construire şi de reparare a masei musculare după efectuarea exerciţiilor fizice este blocat oarecum, în cazul adulţilor care erau diagnosticaţi cu obezitate.

Acest lucru este extrem de important fiindcă contruirea de masă musculară şi repararea muşchilor după o sesiune de exerciţii fizice are implicaţii pe termen lung privind sănătatea metabolică a organismului şi performanţa fizică în general. Rezultatele finale ale acestui studiu au fost publicate în Jurnalul de Fiziologie – Journal of Physiology.

 

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.