Cum ar putea realitatea virtuală să sprijine lupta contra obezităţii şi a supraponderii

realitatea virtuala si obezitatea

Un articol publicat anul trecut în Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking (Ciber-psihologie, comportament şi navigarea pe reţele sociale) evidenţiază felul în care realitatea virtuală ar putea sprijini combaterea epidemiei globale de obezitate.

Ce este realitatea virtuală şi cum funcţionează ?

Realitatea virtuală (VR) presupune, pe scurt, tehnologia de ultimă oră care ne permite experimentarea unor lumi virtuale ca şi cum ne-am afla în mijlocul unor astfel de locaţii dezvoltate în mediul digital, când, de fapt, ne aflăm în mijlocul apartamentului nostru. Imersiunea în astfel de lumi virtuale poate atinge, în prezent, cote extrem de înalte, senzaţia că suntem în alt loc fiind extrem de reală.

Tehnologia realităţii virtuale se bucură de o dezvoltare vertiginoasă şi de o popularitate în creştere constantă.

Spre deosebire de realitatea augmentată (AR) care oferă posibilitatea suprapunerii unei realităţi virtuale sau artificiale peste cea adevărată/reală, realitatea virtuală nu este concepută cu scopul de extindere a realităţii percepută cu simţurile noastre, ci este o recreare a unei alte realităţi, separată de cea fizică. Prin tehnologia realităţii virtuale, putem pătrunde în lumi digitale şi avem chiar posibilitatea de-a le influenţa.

Realitatea virtuală este deja aplicată într-o multitudine de domenii, având avantaje evidente şi consecinţe extrem de pozitive la nivel individual, dar şi colectiv.

Realitatea virtuală în lupta contra obezităţii

Realitatea virtuală poate ajuta în tratamementele pentru combaterea epidemiei de obezitate. Aceasta nu doar că poate fi utilizată pentru analizarea felului în care o persoană îşi percepe propriul trup, dar poate, de asemenea, optimiza disciplina privind desfăşurarea activităţii fizice şi poate chiar trata diverse probleme medicale legate de propria imagine corporală.

Realitatea virtuală devine tot mai populară şi sprijină lupta contra supraponderii şi a obezităţii, oferind posibilitatea unor abordări inovatoare de tratament a dezechilibrelor asociate cu greutatea corporală.

Cum am afirmat deja, realitatea virtuală are capacitatea de a produce efecte similare celor din lumea reală. Cercetătorii din cadrul Universităţii din Barcelona şi oamenii de ştiinţă italieni de la Universitatea catolică Sacred Heart au descris diverse studii care demonstrează avantajele realităţii virtuale în jurnalul Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking (Ciber-psihologie, comportament şi navigarea pe reţele sociale).

Redactorul-şef şi unul dintre autorii articolului, dr. Brenda K. Wiederhold de la Institutul Medical de Realitate Virtuală din Belgia, este de părere că o mulţime de probleme cronice de sănătate sunt strâns legate de un întreg sistem de disfuncţii asociate cu stresul. Aceste condiţii de sănătate includ sindromul metabolic, obezitatea, diabetul de tip 2, anxietatea, depresia, hipertensiunea, insomnia şi sindroamele dureroase.

În cadrul articolului, autorii oferă exemple ale modurilor în care realitatea virtuală poate fi utilizată pentru analizarea felului în care o persoană îşi percepe propriul trup. Prin intermediul realităţii virtuale, pacienţii pot participa la diverse eveniment simulate care au capacitatea de a releva factorii alimentari cauzatori ai tulburărilor de alimentaţie şi slăbiciunile culinare ale acestora.

Cu ajutorul unor căşti pentru realitate virtuală, simţurile pot fi afectate într-o astfel de manieră, încât apetitul să fie redus, alimentele degresate să devină delicioase, iar creierul să fie păcălit că mănâncă mai mult decât o face într-adevăr. Astfel de tehnici grafice interactive create pe calculator pot creşte în mod virtual mărimea unui aliment, astfel, purtătorul căştilor va putea mânca cu minim 10% mai puţin decât ar face-o în mod normal.

Autorii articolului au explicat felul în care realitatea virtuală oferă o descriere tridimensională a trupului unui pacient, iar, astfel, pacientul respectiv poate deveni conştient de distorsiunile propriei imagini asupra corpului său, fapt ce poate conduce la oportunităţi pentru corectarea unor astfel de idei preconcepute sau prejudecăţi. Realitatea virtuală sprijină pacientul prin furnizarea unei imagini mult mai realiste asupra corpului său, reducând nemulţumirile şi frustrările.

Dr. Brenda K. Wiederhold şi-a afirmat recunoştinţa pentru cercetătorii şi oamenii de ştiinţă din întreaga lume care explorează modalităţi inovatoare şi utile pentru folosirea tehnologiilor de ultimă generaţie, în vederea descoperirii unor metode noi de tratament pentru diverse condiţii de sănătate.

Cum apreciaţi conţinutul de pe această pagină: 
Fără voturi