Cum prevenim acumularea de kilograme de Crăciun şi Anul Nou

Un studiu recent a dezvăluit câteva metode simple de a evita acumularea kilogramelor nedorite de Sărbători. Acestea includ cântărirea regulată şi câteva sfaturi simple.

BBC aduce în discuţie un studiu efectuat la Universitatea din Birmingham care a analizat 272 de voluntari. Aceştia au fost împărţiţi în două grupuri, iar unul din aceste grupuri, denumit grului de intervenţie, s-a cântărit regulat. De asemenea, acest prim grup a primit şi informaţiile necesare în legătură cu cât de multe exerciţii fizice sunt necesare pentru a arde caloriile din alimentele utilizate, de regulă, în cadrul meselor bogate de Crăciun.

La finalul studului, participanţii din acest grup au avut cu o jumătate de kilogram mai puţin faţă de celălalt grup. Acest al doilea grup utilizat pentru comparaţie a primit doar o broşură care prezenta un stil de viaţă sănătos, fără sfaturi legate de dietă. Mai mult, persoanele incluse în acest grup de comparaţie nici nu s-au cântărit pe perioada studiului.

Evitarea acumulării de kilograme în plus de Craciun şi Revelion combate obezitatea

Fotografia prezentată de BBC evidenţiază numărul de calorii ale unor alimente, numărul de minute necesare pentru o plimbare pentru arderea acelor calorii şi numărul de minute necesare de alergare pentru arderea caloriilor respective. Alimentele au inclus 60 grame de curcan, cârnaţi de porc, 100 grame de catofi, budincă, un pahar mic de vin spumant şi altele.

Cercetătorii au publicat rezultatele studilui luna aceasta în jurnalul BMJ. Acesta este, potrivit, experţilor, primul studiu de acest gen care a analizat variaţiile sezoniere de greutate.

Autorul principal al studiului este Frances Mason de la Universitatea din Birmingham şi a afirmat că una dintre concluziile finale ale studiului este faptul că evitarea creşterii în greutate pe perioada sărbătorilor poate ajuta enorm în lupta pe termen lung împotriva obezităţii.

Cum evităm acumularea excesului de greutate de Crăciun şi Revelion

Studiul menţionat mai sus s-a desfăşurat în 2016 şi 2017 pentru o perioadă de 6-10 săptămâni în noiembrie şi decembrie. Măsurătorile participanţiloir la studiu au fost efectuate după Sărbători în lunile ianuarie şi februarie ale anului următor.

Persoanele din grupul de intervenţie au fost rugate să îşi monitorizeze greutatea periodic şi au beneficiat de 10 sfaturi utile pentru managementul greutăţii. După cum se vede în fotografia din articol, ele au avut la dispoziţie şi durata de timp necesară de mişcare (plimbare sau fugă) pentru a elimina caloriile consumate.

Iată cele 10 sfaturi pe care le-au avut aceste persoane la dispoziţie:

Sursa acestor sfaturi este Jurnalul Internaţional de Obezitate.

Concluziile studiului

Cercetătorii nu au putut spune cu exactitate care dintre aceste sfaturi au fost cele mai eficiente, însă ceea ce a fost cert în urma studiului este că grupul care a avut parte de aceste informaţii a fost capabil să se abţină mai mult de la diverse alimente şi bauturi de Sărbători.

Nimeni nu ne spune ca, mai ales de Sărbători, să nu cosumăm sarmale, cârnăciori, piftie şi altele, doar ca este important să le consumăm în cantităţi reduse.

O astfel de monitorizare personală a alimentaţiei reprezintă o strategie grozavă de menţinere sub control a greutăţii.

Crăciun fericit tuturor!

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.