Dieta pentru femeile însărcinate supraponderale şi cele care suferă de obezitate

Având în vedere dezvoltarea vertiginoasă a obezităţii în întreaga lume, prevalenţa obezităţii şi a supraponderii în rândul femeilor însărcinate este, de asemenea, în creştere. Odată cu aceste afecţiuni creşte şi numărul cazurilor de diabet de tip 2 şi a celor de diabet gestaţional.

Statistici în rândul femeilor însărcinate

27% dintre femeile însărcinate care sufereau de diabet înainte de sarcină aveau diabet de tip 2, iar 87.5% din cazurile de diabet din timpul sarcinii este datorat diabetului gestaţional.

Femeile care sunt diagnosticate cu diabet gestaţional au un risc de 30% de a dezvolta diabet de tip 2 pe perioada vieţii, comparativ cu riscul de 10% în cazul populaţiei generale. Obezitatea este unul dintre principalele cauze ale dezvoltării diabetului. Diabetul şi obezitatea se dezvoltă vertiginos în cazul femeilor însărcinate, iar, în ciuda acestui fapt, recomandările pentru managementul greutăţii în timpul sarcinii nu sunt destul de clare în general.

Recomandări nutriţionale în cazul femeilor însărcinate

Principalele recomandări implică atingerea unei greutăţi normale înainte de conceperea unui copil, în primul rând. Dietele pentru slăbire fără recomandarea medicului ar trebui evitate în totalitate pe perioada sarcinii. Insitutul de medicină din SUA recomandă femeilor însărcinate care au un IMC mai mare de 29.9kg/m2 să îşi limiteze acumularea de kilograme la 5-9 kg. De asemenea, toate femeile cu un IMC mai mare de 30 trebuie să fie ţinute sub observaţie pentru monitorizarea toleranţei la glucoză.

Eliminarea excesului de greutate înainte de sarcină

Eliminarea kilogramelor în plus este recomandată înainte de conceperea unui copil şi după naştere. Nu se recomandă slăbirea în timpul sarcinii, fiindcă aceasta ar putea avea drept efect rezultate foarte slab şi complicaţii precum hyperemesis gravidarium care este o complicaţie a sarcinii ce implică deshidratare, pierdere în greutate, stări puternice de greaţă, vomă şi altele.

Consumul unui număr scăzut de calorii pe perioada sarcinii (600 -1500 kcal) este asociat cu complicaţii precum naşterea prematură, defecte ale tubului neural în prima parte a sarcinii.

Consumul unui număr mic de calorii în cea de-a doua jumătate a sarcinii poate cauza naşterea unui copil subponderal.

Pe de altă parte, studiile au demonstrat faptul că femeile care suferă de obezitate morbidă şi au un IMC mai mare de 40, dar au pierdut din kilogramele în plus pe perioada sarcinii au manifestat un risc redus cu 24% de nevoie a cezarianei.

Riscul de naştere a unui copil foarte mare (complicaţie comună a diabetului gestaţional) era şi el scăzut cu 11.2% comparativ cu femeile din aceeaşi categorie de IMC, dar care au acumulat kilograme în plus pe perioada sarcinii.

Femeile însărcinate cu un IMC mai mare de 30 care au acumulat mai puţin de 6 kg în timpu sarcinii au născut copii sănătoşi.

Necesarul caloric pentru femeile însărcinate

Femeile însărcinate ar trebui să consume cu circa 200 kcal în plus pe zi în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină. Acest număr este potrivit pentru femeile care consumă un număr recomandat de 1900 kcal pe zi în timpul perioadei cât nu sunt însărcinate.

De regulă, femeile care au un IMC mai mare de 30 consumă mai mult de acest număr recomadat de calorii pe zi (1900) şi, drept urmare, nu au nevoie de un consum caloric în plus pe perioada sarcinii.

Ȋn ceea ce priveşte recomandările privind dieta zilnică a femeilor însărcinate, aceasta ar trebui să se concentreze pe hrănirea sănătoasă şi echilibrată. Mesele ar trebui să fie unele echilibrate şi regulate.

Este recomandată evitarea dulciurilor şi a băuturilor carbogazoase dulci, a ciocolatei, a prăjiturilor, biscuiţilor etc. O dietă scăzută în zahăr este, de regulă, una cu mai puţine calorii şi va putea preveni acumularea unui număr prea mare de kilograme pe perioada sarcinii.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.