Dieta post-colecistectomie: Care sunt alimentele permise şi cele interzise după intervenţia chirurgicală de scoatere a fierii

Regimul alimentar este restrictiv pentru perioada imediat următoare intervenţiei chirurgicale, apoi devine oarecum permisiv, odată cu trecerea timpului. Dieta alimentară pentru colecist este una cât se poate de sănătoasă, după cum se va putea urmări în articolul de faţă:

Eliminarea fierii din organism conduce, de foarte multe ori, la apariţia unor probleme medicale numite „sindrom postcolecistectomie”. Printre cele mai frecvente simptome se numără: greaţă şi gust amar, dureri sub coaste, în partea dreaptă, arsuri pe piept, probleme de tranzit intestinal.

Cât timp este necesară menţinerea dietei dupa o colecistectomie?
De regulă, neplăcerile provocate de eliminarea fierii din organism pot dura mai mulţi ani, până când corpul se va obişnui cu lipsa organului. Regimul va fi ţinut în perioadele în care sunt prezente simptomele descrise mai sus, însă grăsimile de orice fel trebuie evitate permanent, acestea putând fi declanşatoare de crize dureroase şi stari de greaţă şi vărsături.

Alimente permise după operaţia de colecist

Alimente interzise/care nu sunt recomandate după operaţia de colecist

Care pot fi consecinţele nerespectării dietei după operaţia la fiere?

Nerespectarea regimului alimentar impus de medic poate conduce la următoarele simptome sau condiţii: gust amar, diaree, greaţă, dureri sub coaste în partea dreaptă, scăderea poftei de mâncare sau chiar icter.

 

UTIL: Calculați-vă indicele de masa corporală

 

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.