Ecografia Doppler

Vasele de sânge ridică din ce în ce mai multe semne de întrebare medicilor atunci când se afla la etapa diagnosticării. Tocmai de aceea, pentru o privire mai atentă asupra zonei bolnave, specialiștii recomandă des ecografia Doppler. Această este recunoscută datorită preciziei cu care se măsoară viteza circulației sanguine în corp. În fapt, ea este o ecografie care, datorită specificațiilor sale, o diferențiază de restul ecografiilor generale. În cele ce urmează, vom urmări a puncta aceste calități ale ei, pentru a putea concluziona cu impactul major și favorabil pe care ecografiile Doppler le-au avut pentru chirurgia vasculară.

Ce este ecografia Doppler?

Fluxtuațiile fluxului sanguin pot fi atent monitorizate prin intermediul investigației Doppler. Cheagurile de sânge nu îi vor mai lua prin surprindere pe medicii chirurgi dacă, în urma ecografiei, ele vor fi descoperite la timp pentru a fi prevenite sau, într-un caz mai drastic, chiar tratate, respectiv înlăturate. Blocajele la nivelul vaselor de sânge prezintă un risc ridicat de periculozitate, căci, cel mai adesea, pot fi fatale. Pentru a preîntâmpina acest scenariu sumbru, se recomandă apelarea la ajutorul specializat, urmând a efectua ecografia Doppler pentru zona vizată.
Ecografia vasculară Doppler are în principal un scop diagnostic. Prin intermediul ei se urmărește a vedea eventuala reușită a unei intervenții ulterioare. Mai apoi, poate avea și scop terapeutic, în special în cazul sclerozărilor varicoase. E se poate realiza atât preoperator, intraoperator, cât și postoperator.

Avantajele ecografiei  Doppler

Ecografia Doppler vasculară îi dă posibilitatea medicului să observe  forma structurilor supuse examinării, așa cum o fac și celelalte ecografii. Dar, în plus, pe lângă acest aspect, cea Doppler reușește să îi permită specialistului să vadă și modul de funcționare al vaselor de sânge, precum și eventuala traiectorie a etapei vindecării ulterioare, putând preconiza dacă este sau nu cazul de scurgeri, respectiv înfundări în sens invers modalității de lucru alese.
Conștienți de avantajul ecografiei Doppler, mulți pacienți chiar insistă în sensul realizării ei. Mai mult, își dorez să își ”scaneze” astfel întreg corpul, însă cererea le este respinsă din start. De ce? Pentru că ar dura mult prea mult, riscând astfel a se pierde resurse importante, în principal de timp, asupra unor zone care nici măcar nu necesită o astfel de atenție sporită, dusă în profunzime. Astfel, nu se poate analiza întreg organismul prin ecografia Doppler, ci doar la modul concret, pe segmente, în mod țintit, asupra zonelor ce sunt potențiale candidate ale unei intervenții chirurgicale.
Majoritatea medicilor preferă ecografia Doppler pentru că este o probă indirectă în sensul uneia sau al altei intervenții chirurgicale. Prudența caracterizează acest tip de ecografie, fiind foarte utilă în viitoarele tratamente chirurgicale. De ce? Pentru că, în urma realizării ei, o procedură chirurgicală poate fi confirmată, infirmată, sau modificată. Astfel, vizualizând anticipat mersul operațiunii, chirurgul se poate orienta și, eventual, dacă este cazul, schimba metoda de abordare. Totul datorită ecografiei Doppler, care dă posibilitatea de a vedea cum ar urma să se comporte vasele de sânge și compoziția acestora la momentul incizării.

Cum obținem o ecografie Doppler?

Pentru supunerea la o ”eco Doppler”, este nevoie în prealabil de o  trimitere de la medic. În ea trebuie să fie indicat motivul, scopul și segmentul anatomic ce urmează a fi investigar. Bineînțeles, pacientul, din proprie inițiativă, poate solicita chiar el, la fața locului, o ecografie de acest gen. Însă, din păcate, ea nu va fi realizată la simpla cerere a pacientului doritor. Pentru asta, mult mai avantajos ar fi un control mai întâi, pentru ca medicul să își dea seama dacă e sau nu cazul de o ecografie Doppler. Per total, ea durează cca 45 de minute, ceva mai mult decât o ecografie normală, justificat fiind acest interval de timp datorită faptului că, așa cum deja am amintit, ecografia Doppler vizează profunzimea zonelor bolnave.
Rezultatele ecografiei Doppler, deși le veți primi relativ repede, cel mult în 24 de ore, ele nu vor fi foarte relevante, cel puțin nu pentru  dvs., ca pacienți. Astfel, medicul ecografist vă va elibera o imagine medicală, din care se prea poate să nu înțelegeți mare lucru. Tocmai de aceea, trebuie să vă întoarceți  cu respectivul document medical la medicul curant, pentru interpretarea  datelor astfel obținute.

Ecografia Doppler și chirurgia vasculară

Tratamentul varicelor a fost cu mult simplificat în urma intervenției ecografiei Doppler, care poate să ofere o imagine mai clară asupra zonelor în care se resimte durerea cauzată de varice. Astfel, ceea ce nu se poate observa cu ochiul liber, la nivelul pielii, poate fi detectat prin ecografie. Avantajul acesteia este profunzimea cu care se ajunge la acele vase de sânge problematice. Multe ulcere varicoase pot fi preîntâmpinate astfel dacă, la timp, se efectuează o ecografie Doppler. Mai mult, aceasta poate fi repetată ori de câte ori e nevoie, astfel că, la cea mai mică suspiciune, medicul ecografist poate atunca o privire, doar pentru a liniști pacientul și a-l asigura că fluxul său sanguin funcționează așa cum ar fi trebuit.
Ecografia Doppler venoasă este o procedură relativ simplistă, care nu necesită resurse financiare prea mari, iar faptul că ea e nedureroasă, neinvazivă, o face preferată în topul pretențiilor pacienților. Astfel, nu doar munca medicului este ușurată, ci și psihicul pacientului este mai liniștit, fără a fi nevoit a se gândi la o eventuală recuperare, căci imediat după ecografie, bolnavul se poate întoarce la viața sa obișnuită.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.