Informații medicale / Articole 19/03/2018
Efectele consumului de fast food: sistemul imunitar devine mai agresiv pe termen lung
Potrivit ultimelor studii ale căror rezultate au fost evidenţiate la începutul acestui an, chiar şi după trecerea la o dietă sănătoasă după un consum îndelungat de fast food, sistemul imunitar al organismului rămâne hiperactiv. Iată ce presupune acest lucru:
Rezultatele studiului
Sistemul nostru imunitar reacţionează la o dietă cu multe grăsimi şi calorii la fel cum ar reacţiona în cazul unei infecţii bacteriene. Acest lcuru a fost evidenţiat în urma unui studiu de la Universitatea din Bonn, Germania.
Un alt fapt extrem de periculos este că mâncarea nesănătoasă pare să facă sistemele naturale de apărare ale corpului mult mai agresive pe termen lung. De pildă, chiar şi după eliminarea ditelor nesănătoase şi trecerea la diete benefice pentru organism, inflamaţiile din corp sunt mai pronunţate din cauza sistemului imunitar agresiv. Astfel de schimbări negative pe termen lung în organism ar putea fi implicate în favorizarea dezvoltării unor condiţii de sănătate precum diabetul sau arterioscleroza. Rezultatele studiului urmează să fie publicate în jurnalul Cell.
Desfăşurarea studiului
Experţii au hrănit şoriceii de laborator timp de o lună cu o dietă ce a constat în grăsimi multe, o cantitate mare de zahăr şi un consum scăzut de fibre. Animalele au dezvoltat un răspuns inflamator puternic în întreg organismul lor. Rezultatul a fost similar cu felul în care organismul ar acţiona în cazul unei infecţii cu bacterii periculoase.
Specialiştii au afirmat că această dietă nesănătoasă a condus la o creştere masivă a unui tip de celule ale sistemului imunitar. După ce rozătoarelor le-a fost dată dieta lor obişnuită, sănătoasă, din cereale, inflamaţiile din corp au dispărut însă nu şi reprogramarea genetică a celulelor sistemului imunitar. Astfel, chiar şi după patru săptămâni în care şoriceii au consumat alimentaţia sănătoasă, multe din genele care au fost activate în timpul dietei nocive au rămas active.
Senzorul de fast food din celulele sistemului imunitar
A fost descoprit faptul că celulele sistemului imunitar manifestă un soi de memorie. După o infecţie, sistemele de apărare ale organismului rămân într-o stare de alertă pentru a putea răspunde mai rapid în cazul unui nou atac. Ȋn cazul şoriceilor mai sus menţionaţi, această reacţie nu s-a datorat vreunei infecţii, ci dietei nesănătoase cu care au fost hrăniţi. Cercetătorii au evidenţiat şi un fel de senzor al fast food-ului în celulele sistemului imunitar.
Acest senzor recunoaşte practic agenţii infecţioşi şi nocivi la care este expus organismul şi provoacă reacţiile inflamatorii în corp pentru apărare. Ȋn afară de acest răspuns inflamator, există şi consecinţe pe termen lung ale sistemului imunitar.
Consecinţele pe termen lung pentru sănătate în urma consumului dietelor nocive
Răspunsul inflamator rezultat în urma consumului de fast food poate favoriza accelerarea dezvoltării unor afecţiuni vasculare şi a diabetului de tip 2.
De pildă, în cazul arteriosclerozei, depozitele vasculare şi placa sunt constituite, în mare parte, din lipide şi celule ale sistemului imunitar. Reacţiile inflamatorii contribuie la creşterea acestora fiindcă celulele activate ale sistemului imunitar migrează constant spre vasele de sânge afectate. Când placa este prea mare, aceasta poate favoriza apariţia cheagurilor de sânge care pot bloca vasele sanguine. Consecinţele includ AVC şi atacul de cord.
Nutriţia deficitară poate avea, aşadar, conscinţe nefaste atât pe termen scurt, dar şi pe termen lung, motiv pentru care ar trebui evitată total. Media de viaţă a persoanelor născute în prezent va fi mult redusă comparativ cu a părinţilor dacă trendul actual cu diete nocive şi lipsa exerciţiilor fizice continuă.