Efectul obezității asupra papilelor gustative

Un studiu recent efectuat de experţii de la Cornell University a demonstrat faptul că obezitatea poate deteriora papilele gustative, exact cum s-a suspectat. Studiul a apărut în jurnalul medical Plos Biology în Martie, 2018.

Rubin Dando, profesor asistent la Universitatea Cornell, împreună cu echipa sa, au hrănit rozătoare cu o alimentaţie specială care conducea la obezitate sau suprapondere. Rozătoarele au devenit supraponderale după o astfel de dietă. După opt săptămâni de când au început această alimentaţie, animalele au fost eutanasiate, iar limbile lor au fost prelevate pentru studiu. Ele au fost de asemenea, comparate cu limbile unor rozătoare cu o greutate normală.

Potrivit lui Dando, este cunoscut faptul că persoanele care suferă de obezitate tind să deţină un simţ al gustului mai redus, pe măsură ce acumulează kilograme în plus.

Au existat şi studii legate de gust care au demonstrat faptul că persoanele obeze se descurcă mult mai greu în cadrcul acestor studii comparativ cu persoanele care au o greutate normală. Motivul pentru care se întâmpla acesyt lucru nu era cunoscut. Dando a efectuat acest ultim studiu exact pentru a afla motivaţia care stă în spatele unor astfel de rezultate.

Motivaţia rezultatelor

Profesorul a observat că, odată cu administrarea acestei diete nesănătoase care conduce la obezitate, papilele gustative au devenit mai slabe iar şoriceii obezi aveau cu aproximativ 25% mai puţine astfel de papile gustative. În cazul şoriceilor supraponderali, papilele gustive au dispărut foarte rapid şi a fost nevoie de mult mai mult timp pentru refacerea altora noi.

În cadrul aceluiaşi experiement, cercetătorii au mai inclus două grupuri de rozătoare. Unul includea rozătoare modificate genetic în aşa fel încât să nu se îngraşe chiar dacă au fost hrănite cu o dietă care predispune la îngrăşare. Potrivit experţilor, aceştia erau şoriceii „rezistenţi la obezitate”. La finalul celor 2 luni de dietă, s-au studiat şi limbile acestora. Concluzia a fost că papilele gustative aveau o concentraţie normală fapt care a subliniat că nu dieta era cea care ucidea papilele, ci însăşi obezitatea.

Alt grup de şoricei a fost de asemenea modificat genetic. Aceştia nu puteau produce TNF-alfa care este responsabil de inflamaţiile din corp. Nivelul de TNF-alfa creşte în prezenţa unor condiţii inflamatorii şi în cazul obezităţii atât la şoricei, cât şi în cazul oamenilor. Lipsa TNF-alfa însemna mai puţină inflamaţie în corp. Aceşti şoricei au primit, de asemenea, o dietă grasă, iar la finalul testului de 2 luni, nici aceştia nu îşi pierduseră papilele gustative. Rezultatul a subliniat faptul că pieredea gustului survine când există o rată crescută de inflamaţie în corp legată de TNF-alfa.

Descoperirile au subliniat şi faptul că pierderea gustului nu a fost una permanentă, iar chirurgia bariatrică ajută pacienţii care suferă de obezitate să îşi recapete gustul.

 

 

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.