Etapele evoluţiei obezităţii şi prognosticul pacienţilor

Iată cele mai importante informaţii despre fazele evolutive ale obezităţii şi despre prognosticul pacienţilor afectaţi:

Epidemia de obezitate a cunoscut o evoluţie dintre cele mai spectaculoase şi s-a suprapus evoluţiei civilizaţiei contemporane. Obezitatea se declansează, de regulă, ȋn jurul vârstei de 5 sau 6 ani, totodată, ȋn perioada de adolescenţă. În urma studiilor şi a cercetărilor, s-a demonstrat faptul că un copil care suferă de obezitate şi are vârsta cuprinsă ȋntre 10 şi 13 ani va manifesta riscuri de aproximativ 80% să devină un adult care suferă de aceeaşi condiţie de sănătate.

Obezitatea manifestă un număr de trei faze evolutive: preobezitatea, faza dinamică şi faza statică.

Preobezitatea

În această etapă, aportul energetic va fi egal cu consumul, drept urmare, greutatea coprului va fi una constantă.

Faza dinamică

Această fază este caracterizată prin acumularea de kilograme ȋn plus. Aportul alimentar va fi unul mai crescut decât consumul de energie, aşadar, surplusul se va depune sub forma ţesutului adipos, greutatea corporală ȋncepând să crească. În acest moment, putem spune că are loc instalarea obezităţii. Această fază poate fi caracterizată de anumite variaţii ciclice ale greutăţii corpului, durata acestui stadiu putând varia de la câteva luni până la un număr de câţiva ani.

Faza statică

Pe parcursul acestei faze, persoana care a devenit obeză, ȋşi va menţine greutatea corporală la un nivel aproximativ constant. Acest lucru se va ȋntâmpla chiar dacă aceasta nu ȋşi va reduce aportul energetic. Etapa statică se declanşează atunci când aportul de calorii ajunge să fie egal cu consumul energetic. Odată ce persoana a acumulat kilogramele ȋn plus, greutatea corporală a acesteia devenind una stabilă, organismul de va adapta şi ȋşi va modifica echilibrul energetic la un nivel superior.

Din momentul ȋn care organismul persoanei care suferă de obezitate s-a adaptat excesului de aport caloric prin stabilirea unui echilibru energetic nou, aflat la un nivel superior, el se va opune ȋncercărilor de a reduce kilogramele ȋn plus. Mai mult, dacă persoana ȋn cauză nu va slăbi cu sprijinul unui tratament potrivit, sub supravegherea unui medic de specialitate, va continua să acumuleze kilograme ȋn plus.

În cazul celor mai multe persoane care suferă de obezitate, evoluţia acestei afecţiuni va avea un caracter destul de oscilant. Din cauza regimurilor şi a curelor de slabire nepotrivite efectuate fără vreo supraveghere medicală, vor apărea oscilaţii ale greutăţii, pe parcursul vieţii. Aşadar, pentru o pierdere ȋn greutate fără efecte nesănătoase asupra organismului, este impetuos necesar ca programele de slăbire să fie supravegheate de către medicii de specialitate.

Prognosticul persoanelor care suferă de obezitate

Pe termen lung, prognosticul pacienţilor obezi este unul rezervat, având ȋn vedere faptul că excesul de greutate are capacitatea de a influenţa negativ diferite funcţii ale organismului ce pot să reducă durata de viaţă a pacienţilor. Cu cât greutatea va fi mai mare, cu atât prognosticul va fi unul mai prost.

Prognosticul este ȋntr-o strânsă dependenţă de vechimea şi de gradul obezităţii. La ȋnceputul afecţiunii, atât prognosticul funcţional, cât şi cel vital pot fi unele destul de favorabile, ȋnsă, cu timpul, pe măsură ce apar complicaţiile, prognosticul va ajunge să depindă de severitatea acestora şi mai puţin de afecţiunea ȋn sine.

Ultimele studii şi cercetări care au urmărit mortalitatea la vârsta de 50 de ani a persoanelor care sufereau de obezitate faţă de alte persoane care erau normoponderale, ȋn funcţie de indicele de masă corporală (IMC), au relevat următoarele date: obezitatea de grad I (IMC=30-34,9) va creşte riscul de mortalitate la vârsta de 50 de ani cu 16% faţă de riscul mortalităţii persoanelor normoponderale, obezitatea de gradul II (IMC=35-35,9), cu 30%, iar obezitatea morbidă (IMC peste 40) va creşte riscul de mortalitate cu peste 50%.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.