Despre obezitatea Informații medicale / Articole 19/05/2014
Dincolo de mit: Idei preconcepute despre obezitate
Obezitatea reprezintă una dintre cele mai grave şi actuale probleme de sănătate cu care se confruntă lumea contemporană. În prezent, miturile cu privire la tratamentul sau la cauzele obezităţii sunt foarte răspândite, iar prejudecăţile persistă, deşi majoritatea aspectelor neclare ale acestei probleme au fost elucidate de către ştiinţa medicală.
Printre cele mai răspândite distorsiuni privind obezitatea se numără urmatoarele:
Dacă un copil este supraponderal, înseamnă că este şi sănătos.
Din nefericire, aceasta este concepţia multor părinţi, încurajând luarea în greutate a copiilor lor, fără să realizaeze că un copil supraponderal are mari şanse de a deveni un adult obez, având parte de problemele de sănătate care însoţesc această condiţie medicală. Este necesar ca greutatea să fie ţinută sub control încă din perioada copilăriei.
Cel mai rapid se poate slăbi renunţând total la glucide şi la grăsimi.
Dietele de acest gen sunt foarte nesănătoase, punând în pericol organismul.
Obezitatea ar fi cauzată de alimentele acide.
Acest mit circulă foarte mult pe Internet, fiind oferite şi explicaţii cum cauza reală a obezităţii ar fi acidifierea organismului, excesul de grăsime fiind o reacţie, un răspuns al organismului la excesul de acizi. Teoria este, însă, neplauzibilă.
Odată cu înaintarea în vârstă, este normal să ne îngrăşăm.
Acest lucru nu este normal şi se întâmplă din cauza scăderii metabolismului, odată cu vârsta, persoanele tinzând să devină sedentare şi să facă din ce în ce mai puţin efort, fără a-şi reduce şi consumul de calorii într-un mod corespunzător.
Eliminarea unei mese din programul zilnic ne ajută să slăbim.
Dacă sărim peste mese, vom reuşi doar să ne înfometăm, consumând mai multă mâncare la masa următoare pentru a ne potoli senzaţia de foame.
Sportul nu ne ajută să slăbim, ci, din contră, ne creşte pofta de mâncare.
Acest lucru este cât se poate de fals, sportul sprijinindu-ne în arderea caloriilor şi făcând parte din orice program de slăbire. Activitatea fizică poate chiar să ne scadă apetitul, în timp.
Dieta vegetariană etse cea mai indicată pentru păstrarea siluetei şi pentru menţinerea sănătăţii.
Adoptarea pe termen lung a unei diete bazate doar pe legume şi fructe ne va priva organismul de micronutrienţi precum vitamina D, vitamina B12, fier, calciu, putând apărea probleme de sănătate. Produsele de origine animală sunt necesare în vederea unei bune funcţionări a organismului iar persoanele care, totuşi, ţin dinadins să urmeze o dietă vegetariană ar trebui să consulte medicul în vederea unor suplimente nutritive.
Transpirând, slăbim.
Transpiraţia va determina doar deshidratarea corpului, în nici un caz arderea caloriilor, aşadar, nu este necesară utilizarea vreunor costume speciale în timpul exerciţiilor fizice pentru a pierde mai mult din greutate. Deshidratarea ne va pune în pericol sănătatea organismului, iar folosirea costumelor poate cauza afecţiuni cutanate sau apariţia bolilor cardiovasculare, sistemul de termoreglare a organismului fiind suprasolicitat.
În cazul în care obezitatea are cauze genetice sau hormonale, aceasta este inevitabilă.
Realitatea este că obezitatea se datorează consumului mai multor alimente decât reuşeşte corpul să utilizeze în cadrul activităţilor zilnice. Pe de altă parte, societatea modernă, prin transporturi motorizate, aglomeraţia populaţiei, consumul de alimente rafinate încurajează un stil de viaţă care creşte riscul obezităţii. Toate acestea creează un mediu „obezogen” care are o influenţă importantă în instalarea obezităţii. Răspândirea pe scară tot mai largă a obezităţii se datorează, mai ales, conservanţilor, coloranţilor şi aditivilor care se adaugă alimentelor.
Evoluţia epidemică a obezităţii are, la modul real, alţi factori, şi nu aditivii alimentari incriminaţi atât de vehement. Obiceiurile alimentare ale oamenilor s-au schimbat în ultimele decade, la fel şi aspectul alimentelor, însă schimbările cu impact real se găsesc în creşterea disponibilităţii alimentelor şi a produselor dense din punct de vedere caloric, scăzând consumul celor bogate în fibre alimentare.
În prezent, medicina nu oferă soluţii eficiente pentru rezolvarea problemei obezităţii. Fiecare persoană obeză trebuie să îşi găsească soluţia optimă pentru slăbire, apelând la diverse cure.
Strategiile pentru rezolvarea cazurilor individuale de obezitate şi pentru stoparea obezităţii ca epidemie la nivel naţional trebuie să încurajeze reducerea consumului de grăsimi şi zahăr, la fel şi creşterea consumului de legume şi fructe. De asemenea, este importantă creşterea nivelului activităţii fizice.
Privind obezitatea la nivel individual, fiecare persoană ar trebui să aibă o atitudine cât mai raţională şi să evite paleta larga de soluţii miraculoase care, în realitate, pot fi ineficiente şi riscante.
În prezent există destule soluţii pentru obezitate: tratamente moderne, minim invazive precum montarea inelului gastric, reducerea volumului stomacului, bypass gastric. Medicul specialist va hotărî, împreună cu pacientul, care este soluţia perfectă în cazul fiecăruia. Este importantă, însă, şi motivaţia fiecăruia de a aplica toate măsurile necesare care implică atât intervenţii medicale, cât şi schimbări ale stilului de viaţă şi ale alimentaţiei.