La intersecția dintre două pandemii: obezitate și coronavirus – Ipoteze privind impactul dăunător al obezității

Perioada pandemiei de coronavirus a fost teribilă, ani ȋn care două pandemii se ȋntâlnesc pentru efecte devastatoare: obezitatea și Covid-19, boala provocată de noul coronavirus. O înțelegere îmbunătățită a intersecției fiziopatologice a Covid-19 și a obezității ar trebui să ajute la ghidarea strategiilor preventive și terapeutice pentru acest grup vulnerabil de pacienți care suferă de ambele boli.

Potrivit unei multitudini de studii, un număr tot mai mare de dovezi indică faptul că obezitatea este puternic și independent asociată cu efecte adverse severe ale bolii Covid-19, inclusiv decesul.

Ipoteze privind impactul dăunător al obezității

Prin combinarea cunoștințelor emergente despre procesele patologice care sunt implicate în Covid-19 cu informații despre mecanismele ce stau la baza consecințelor negative ale obezității asupra sănătății, multe studii prezintă diverse ipoteze cu privire la impactul dăunător al obezității asupra cursului pe care ȋl are teribila boală Covid-19.

Obezitatea este o pandemie, fiind prezentă pe tot globul, iar pentru Covid-19 ȋncă nu există un vaccin viabil, deși cele două companii farmaceutice Pfizer și Moderna sunt extrem de aproape de eliberarea unui vaccin cu o eficacitate de peste 95% – după spusele lor.

Informarea legat de obezitate și de efectele nocive ale acesteia asupra organismului, atât independent cât și ȋn combinație cu Covid-19 este vitală ȋn ziua de azi.

O informare corectă poate conduce la o reducere chiar și modestă a impactului pe care ȋl are obezitatea asupra mortalității și mordibidății din infecția virală.

Potrivit dovezilor existente, persoanele cu obezitate au un risc mult crescut pentru mortalitate prin boala provocată de noul coronavirus.

Obezitatea conduce la necesitatea internării la ATI a persoanelor infectate cu coronavirus

Într-o analiză a mortalității Covid-19 la mai mult de 300.000 de pacienți care sufereau de diabet zaharat, obezitatea a fost asociată cu mortalitatea atât la diabetul de tip 1 cât și la cel de tip 2.

Toate aceste informații de mai sus împreună cu nenumărate studii mai mici, subliniază tot mai mult faptul că obezitatea crește într-adevăr riscul de mortalitate și necesitatea internării în unități de terapie intensivă a persoanelor infectate cu sindrom respirator acut sever-coronavirus 2 (SARS-CoV-2).

Potrivit experților, sindromul de detresă respiratorie acută (ARDS) are unele asemănări fiziopatologice cu pneumonia provocată de Covid-19.

În timp ce obezitatea a crescut riscul de a dezvolta ARDS dintr-o varietate de etiologii, s-a mai raportat și faptul că este asociată cu rate crescute de supraviețuire, ceea ce a devenit cunoscut sub numele de paradoxul obezității ARDS.

Concluzia mai multor studii este aceea că asocierea obezității cu rezultate mai slabe în tratarea infecției pulmonare acută sau a unor leziuni alveolare severe, pare a fi cea mai puternică și cea mai consistentă cu Covid-19 și gripa H1N1.

Din ce cauze mor pacienții obezi infectati cu coronavirus?

Majoritatea pacienților cu Covid-19 mor având nevoie de ventilație artificială pentru insuficiență respiratorie hipoxemică cauzată de pneumonia dezvoltată ȋn urma Covid-19.

Obezitatea este o afecțiune greu de vindecat, mai ales atunci când nu se apelează la chirurgia bariatrică, și acest lucru ar putea explica de ce nu s-a urmărit în mod viguros sublinierea importanței pierderii în greutate la obezi ca măsură preventivă pentru reducerea mortalității prin Covid-19. Acest lucru este, ȋnsă, vital.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.