Despre obezitatea Informații medicale / Articole 06/11/2015
Menopauza şi pericolul obezităţii
Odată ce au trecut de vârsta de 50 de ani, femeile ȋşi schimbă forma corpului, grăsimile ȋncepând să se depună la nivelul abdomenului, mai mult decât ȋn zona şoldurilor şi a coapselor. Atfel, femeile aflate ȋn perioada menopauzei devin predispuse la obezitatea abdominală.
De-a lungul timpului, s-a constatat faptul că femeile câştigă kilograme ȋn plus mai repede decât bărbaţii, din cauză că aceştia din urmă consumă mult mai multă energie ȋn starea de repaus, arzând mai multe calorii, comparativ cu femeile.
Femeile aflate la menopauză au o rată metabolică mult mai scăzută. Odată ce se instalează menopauza, activitatea glandelor sexuale la femei ȋncetează definitiv, iar acestea vor arde mai puţine calorii din cauza scăderii ratei metabolice. Scăderea fertilităţii şi tulburările menstruale cresc incidenţa obezităţii. S-a demonstrat deja faptul că rata obezităţii este mai mare la femeile care au trecut de 50 de ani, cu cât o femeie ȋnaintează ȋn vârstă, cu atât mai mai devenind riscurile acumulării kilogramelor ȋn plus.
Pe perioada menopauzei, ȋn organismul femeilor poate apărea sau se poate agrava obezitatea. Aproximativ 30% dintre femeile care se tratează de obezitate au manifestat probleme legate de alimentaţia ȋn exces. În cazul ȋn care surplusul de greutate a fost câştigat ȋnainte ca menopauza să se instaleze, obezitatea va putea conduce la complicaţii ȋn ceea ce priveşte reproducerea. De multe ori, la femeile supraponderale sau obeze, ciclul menstrual va fi perturbat şi ȋnsoţit de lipsa ovulaţiei, de sindromul ovarelor polichistice şi de sterilitate.
Obezitatea abdominală este de două tipuri: subcutanată (inestetică şi mai puţin periculoasă pentru sănătate) şi viscerală (care se produce ȋn profunzimea abdomenului, afectând organele interne). Obezitatea viscerală este cea care are capacitatea de a declanşa boli grave (diabet, afecţiuni cardiovasculare, cancer), iar, din această cauză, medicii recomandă femeilor prevenirea acestui factor de risc după menopauză.
Încercând să descopere soluţii eficiente pentru prevenţia obezităţii abdominale ȋn cazul femeilor, o echipă de specialişti americani a concluzionat că o enzimă denumită ALDH1A1 este responsabilă de apariţia grăsimii viscerale. Autorii cercetărilor susţin că enzima ar putea deţine un rol-cheie ȋn rezolvarea unor probleme legate de instalarea menopauzei. Experţii au afirmat că blocarea enzimei ALDH1A1 poate conduce la ȋmpiedicarea acumulării grăsimii ȋn jurul taliei, ȋn cazul femeilor aflate la menopauză. Faptul a fost demonstrat la femelele de şoareci cărora li s-a blocat anzima respectivă şi, astfel, nu s-au ȋngrăşat deşi au fost supuse unor diete bogate ȋ grăsimi.
Extrapolarea rezultatelor la om la fost confirmată de către cea care a coordonat cercetările, Ouliana Ziouzenkova, profesor de nutriţie la Universitatea din Ohio. Femeile obeze au nivelul acestei enzime mult mai crescut decât cele cu o greutate normală. Creşterea nivelului enzimei ALDH1A1 la menopauză cauzează stocarea grăsimilor ȋn jurul taliei, ȋn loc ca acestea să fie arse.
Pe de altă parte, profesorul Jean-Michel Lecerf de la Institutul Pasteur din Franţa, ȋndeamnă la prudenţă, spunând că cercetările legate de acest subiect sunt extrem de interesante, ȋnsă, ele se află la nivelul testelor pe şoareci. Enzima se găseşte ȋn ȋntreg organismul şi nu se poate şti cu certitudine ce s-ar ȋntâmpla dacă aceasta ar fi blocată numai la nivelul abdomenului. Mai mult, nu este doar aceasta responsabilă de apariţia obezităţii, fiind implicate şi alte sisteme enzimatice, metabolice şi hormonale.
Aşadar, femeilor aflate la menopauză le sunt recomandate reducerea caloriilor şi adoptarea activităţilor fizice pentru evitarea kilogramelor ȋn plus ca soluţii sigure şi deja demonstrate pentru evitarea apariţiei obezităţii.