Metabolismul slab al țesutului adipos – o cauză a efectelor obezității

Un studiu nou a investigat efectele pe care le are obezitatea asupra metabolismului și expresia genelor ȋn țesutul muscular și cel adipos. Rezultatele sugerează faptul că există un metabolism energetic mai slab și o inflamație crescută la ambele tipuri de țesuturi ȋn cazul persoanelor care suferă de obezitate. Efectele negative ale obezității asupra sănătății par a fi asociate cu modificările țesutului adipos, mai degrabă decât cu cele ale mușchilor, conform studiului.

Este deja un fapt știut acela că obezitatea poate avea efecte foarte grave asupra sănătății și a calității/duratei vieții unei persoane.

Potrivit ResearchTrusted Source, obezitatea crește riscul de dezvoltare a mai multor boli inclusiv diabetul de tip 2, boli cardiovasculare și chiar unele tipuri de cancer.

Cu toate acestea, ultimele decenii au cunoscut o creștere masivă a ratelor de obezitate în întreaga lume. Un studiu a constatat că între 1980 și 2015, prevalența obezității s-a dublat în peste 70 de țări și a crescut constant în majoritatea celorlalte.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în 2016, peste 650 de milioane de adulți au avut obezitate. Excesul de greutate și obezitatea revendică acum viața a mai mult de 2,8 milioane de oameni în fiecare an. Este important de menționat faptul că o provocare majoră pentru cercetători este de a distinge efectele geneticii de cele ale stilului de viață asupra progresiei obezității și a efectelor acesteia asupra sănătății.

Un studiu inedit

O echipă de cercetători, condusă de doi experți de la Unitatea de Cercetare a Obezității de la Universitatea din Helsinki, în Finlanda, a folosit un mod ingenios de a face acest lucru.

Studiind 49 de perechi de gemeni identici care nu au același indice de masă corporală sau IMC, au eliminat efectul genelor din ecuație.

Este important de subliniat faptul că diferențele dintre gemenii din studiu au apărut din influența mediului sau stilului lor de viață ca adulți, mai degrabă decât de genele sau condițiile lor în timpul copilăriei.

Cercetătorii și-au publicat concluziile în revista Cell Reports Medicine.

Experții au folosit o varietate de tehnici moleculare pentru a analiza transcrierea genelor, producția de proteine ​​și prelucrarea metaboliților în cele două tipuri de țesuturi.

Rezultatele studiului

O constatare cheie ȋn urma studiului a fost că activitatea mitocondriilor, centralele electrice ale celulelor, a fost redusă în mușchiul și țesutul adipos al persoanelor cu obezitate.

S-a mai constat și faptul că a existat și o inflamație crescută în țesuturi de la gemenii cu obezitate, comparativ cu frații lor mai slabi.

Modificările țesutului adipos, dar nu și ale țesutului muscular, au fost asociate cu efecte adverse asupra sănătății, inclusiv boli ale ficatului gras și rezistența la insulină, afecțiuni care au fost legate de dezvoltarea diabetului.

Experții au mai observat și faptul că la persoanele cu obezitate, substanțele nutritive excesive pot dezechilibra controlul proceselor catabolice și anabolice, reacții care descompun și asamblează molecule organice.

Ca o concluzie, experții au subliniat faptul că din cauza unei încărcături nutritive ridicate, țesutul adipos și țesutul muscular scheletic nu mai jonglează suficient între reacțiile catabolice și anabolice în obezitatea dobândită. În consecință, celulele din aceste țesuturi accentuează comunicarea internă și activează răspunsurile de urgență, cum ar fi inflamația.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.