Despre obezitatea Informații medicale / Articole 21/09/2015
Naşterea prin cezariană poate creşte riscul de obezitate la nou-născuţi
Un studiu publicat ȋn British Medical Journal atestă faptul că operaţia de cezariană poate conduce la naşterea unui copil care să fie vulnerabil la probleme cronice de sănătate ce includ diabetul, astmul şi obezitatea.
Dr. Jan Blustein, profesor de medicină şi politică de sănătate, specialist în domeniu la Universitatea din New York şi Jianmeng Liu de la Institutul pentru Sănătatea Reproductivă şi a Copilului din Beijing sunt co-autorii studiului care demonstrează că ratele de efectuare a operaţiilor de cezariană care nu sunt neapărat necesare sunt mult mai mari ȋn unele ţări. Acest lucru se ȋntâmplă din cauză că femeile le solicită tot mai des, mai ales acelea care au deja la activ o intervenţie de acest fel, apoi sunt ȋncurajate să opteze pentru această procedură.
Specialiştii au analizat cercetări similare care au fost efectuate ȋn trecut, descoperind 20 de studii care leagă procedura de cezariană de diabetul de tip 1 dobndit ȋn copilărie. Oamenii de ştiinţă au mai descoperit, de asemenea, 23 de studii care leagă naşterea prin cezariană de astmul la copii, iar 9 studii corelează obezitatea infantilă cu această procedură chirurgicală.
În SUA, circa o treime dintre naşteri sunt efectuate prin operaţia de cezariană, iar 2,13 cazuri de diabet sunt ȋntâlnite la fiecare 1000 de nou-născuţi, ȋn comparaţie cu 1,79 de cazuri la mia de copii născuţi pe cale naturală. În ceea ce priveşte astmul, aproximativ 9,5% dintre nou-născuţii prin cezariană dezvoltă afecţunea, faţă de circa 7,9% dintre copiii care se nasc pe cale naturală.
La aproximativ 19,4% dintre copiii născuţi prin cezariană s-a observat dezvoltarea obezităţii, comparativ cu 15,8% de cazuri de copii născuţi pe cale naturală.
O altă cercetare publicată ȋn jurnalul de specialitate Archives of Disease in Childhood demonstrează faptul că mamale care au ales cezariana ca modalitate de naştere a bebeluşului lor ȋşi expun, bineȋnţeles, neintenţionat, micuţii la riscul dezvoltării obezităţii, până la vârsta de tri ani, această predispoziţie având un risc dublu faţă de cea la care sunt supuşi copiii care se nasc natural. Concluzia a fost atinsă de către cercetătorii din Boston, SUA, care au monitorizat peste 1200 de copii ȋn perioada 1999-2002. Cercetătorii au analizat frecvenţa obezităţii ȋn cazul copiilor născuţi prin cezariană, de asemenea, ȋn cazul celor născuţi pe cale naturală.
Cei doi autori ai studiului publicat ȋn British Medical Journal recomandă, pe baza dovezilor care leagă cezariana de problemele cronice de sănătate, revizuirea ghidurilor practice ale American College of Obstetrics and Gynecology (ACOG) şi National Institute for Health and Care Excellence din Marea Britanie prin includerea riscului de ȋmbolăvire cronică pentru nou-născuţi privind naşterea prin cezariană.
În anul 2014, ACOG a emis orientări noi care vizează reducerea intervenţiilor de cezariană care nu sunt neapărat necesare şi ȋncurajează medicii de specialitate să ia ȋn considerare opţiunile non-chirurgicale ȋn ceea ce priveşte naşterile. Dr. Mark DeFrancesco, preşedintele ACOG a declarat pentru agenţia Reuters că naşterile prin cezariană pot salva viaţa atât a mamelor, cât şi a copiilor ȋn anumite cazuri, ȋnsă, pe termen scurt şi lung, ele pot conduce la complicaţii pentru mame şi copiii acestora.
Cercetările trebuie, totodată, aprofundate ȋn vederea aflării mai multe despre cezariană sau despre alţi factori care ar putea contribui la anumite probleme de sănătate pentru copiii care au fost născuţi prin astfel de operaţii. În plus, medicii specialişti trebuie să expună, pe larg, pacientelor riscurile intervenţiei de cezariană ȋn momentul ȋn care acestea optează pentru operaţie.