Obezitatea ca factor agravant in cazul cancerului mamar

Un nou studiu elucidează maniera în care obezitatea agravează cancerul mamar

Obezitatea favorizează pătrunderea în circulaţia sângelui a citokinelor, fapt care are un impact puternic asupra metabolismului celulelor canceroase şi le creşte agresivitatea. Experţii de la Helmholtz Zentrum München, Technische Universität München (TUM) şi de la spitalul Universităţii Heidelberg au raportat descoperirea în publicaţia Metabolismul celular. Echipa de cercetători a reuşi să oprească acest proces cu ajutorul unui tratament cu anticorpi.

Termenul de citokine este de fapt un termen generic pentru o serie de proteine şi glicoproteine care au rol de mediatori în comunicarea intracelulară. Acestea sunt secretate de celulele activate după stimulare, apoi se vor lega de receptorii de membrană pe o altă celulă sau pe celula care le-a secretat. Citokinele mediază imunitatea, inflamaţia, proliferarea şi diferenţierea unor linii celulare.

Numărul persoanelor care suferă de obezitate este, din pacate, într- continuă creştere în întreaga lume. Pe lângă complicaţiile de natură cardiovasculară, obezitatea favorizează şi dezvoltarea cancerului şi a metastazelor.

Studiul în cauză amintit mai sus a elucidat, în sfârşit, un mecanism care până azi nu a fost cunoscut. Este vorba de acel mecanism care face ca obezitatea să înrăutăţească boala, favorizând o creştere a agresivităţii cancerului de sân. Conform dr. Mauricio Berriel Diaz, director la Institutul de diabet şi cancer de la Helmholtz Zentrum din München, enzima ACC1 este cea care deţine un rol central în tot acest proces. Diaz a condus studiul împreună cu Stephan Herzig, director la Centrul de control molecular metabolic de la spitalul Universităţii Heidelberg. Diaz mai afirmă faptul că ACC1 este un component-cheie al sintezei acizilor graşi din organism. Pe de altă parte, funcţia acestei enzime este afectată negativ de leptina citokinelor. Nivelul acestor citokine este crecut mai ales în sângele pacienţilor supraponderali.

Precursorii acizilor graşi promovează metastazele

Oamenii de ştiinţă au demonstrat că inhibarea ACC1 conduce la acumularea de acetyl-CoA, un precursor al acizilor graşi. Acesta va fi transferat spre anumite gene care pot creşte capacitatea metastazică a celulelor canceroase prin activarea unui program specific al acestor gene.

Experţii au declarat că, prin ultilizarea de ţesut uman de la persoane cu metastaze şi cancer mamar, au reuşit să demonstreze faptul că ACC1 era mai puţin activ în acea zonă. Declaraţia îi aparţine lui Marcos Rios Garcia, autorul principal al studiului.

Când oamenii de ştiinţă au blocat această cale de semnal cu un anticorp (direcţionat împotriva receptorului de leptină) acest fapt a favorizat diminuarea proliferării celulelor metastazice a tumorilor provocate de cancerul mamar.

Ȋn viitor, oamenii de ştiinţă doresc să utilizeze aceste descoperiri în studii mult mai amănunţite. Mai mult decât atât, aceştia iau în considerare, de asemenea, diverse puncte de intervenţie care ar putea fi exploatate în scop terapeutic. Herzig a afirmat că blocarea căilor de semnalizare şi întreruperea funcţionării genelor legate de metastaze ar putea deveni un scop terapeutic în sine. Ca parte a unei terapii adjuvante, riscul dezvoltătii metastazelor şi a recurenţei tumorilor ar putea fi redus încă dinaintea intervenţiei chirurgicale de extirpare a tumorii canceroase. 

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.