Obezitatea, consecinţă a lipsei de somn

Studiile şi cercetările au demonstrat faptul că insomnia afectează 1 din 3 oameni. Diabetul, stresul, depresia şi obezitatea sunt doar câteva dintre consecinţele lipsei de somn.

Secolul ȋn care trăim poartă de numirea de secolul vitezei din motive perfect ȋntemeiate. Lumea nu mai are timp pentru nimic, toate activităţile şi evenimentele din jurul fiecăruia se derulează pe repede ȋnainte, inclusiv somnul. În prezent, omul modern este ȋncărcat de atât de multe activităţi ȋncât somnul a ajuns să fie considerat o pierdere de vreme. Nimeni nu ȋşi mai permite să „piardă vremea” dormind, având ȋn vedere aglomeraţia din trafic, locurile de muncă stresante, timpul petrecut pe reţelele de socializare şi alte activităţi care acaparează timp şi energie.

Decizia de a investi din ce ȋn ce mai puţin timp ȋn somn este una cât se poate de greşită, după cum concluzionează autorii unor cercetări care au monitorizat starea sănătăţii psihice şi fizice ale unor persoane care suferă de insomnie. Diabetul, depresia, stresul, anxietatea şi chiar obezitatea sunt nişte consecinţe reale ale lipsei de somn.

Un neurolog şi somnolog important de la un spital din Boston, Orfeu Buxton, a urmărit timp de 6 săptămâni 21 de persoane care au dormit, mâncat şi efectuat activităţi zilnice ȋn funcţie de programele care le-au fost impuse de către specialişti. Cu 3 săptămâni ȋnainte de acest studiu, persoanele au trebuit să doarmă câte 10 ore, zilnic, pentru a atinge un nivel optim de somn.

Voluntarii au fost ţinuţi ȋntr-un laborator, iar programul impus de către specialişti nu a ţinut cont de alternanţa zi-noapte. Voluntarii nu au avut acces la internet, nu au primit vizite, iar orarul de somn a fost unul drastic cu puţine ore de somn. De-a lungul experimentului, echipa a măsurat intensitatea metabolismului bazal şi nivelul glucozei şi cel al insulinei. Dintre cei 21 de subecţi, 3 au atins pragul critic prediabetic al glicemiei. Mai mult, somnul puţin şi cu ȋntreruperi a condus la un declin de 8% al ratei metabolice de repaus, fapt care poate conduce la acumularea de 4-6 kilograme pe an.

Lipsa de somn ȋn cazul personelor tinere poate reduce prematur cantitatea de GH (hormon de creştere) secretată, procesul acumulării de grăsime fiind, astfel, accelerat. Mai mult, privarea de somn afectează producţia unui hormon care se numeşte leptină şi este responsabil cu  senzaţia de saţietate. Astfel, va creşte pofta de carbohidraţi din cauza nivelului redus de leptină, după cum arată cercetările.

Efecte ale lipsei cronice de somn:

Pentru o stare optimă a sănătăţii este necesar un somn de circa 6-8 ore pe noapte, ȋnceput ȋnainte de miezul nopţii.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.