Obezitatea crește riscul mortalității ȋn urma Covid-19 cu aproape 50%

Ȋntreaga omenire se află ȋn mijlocului valului al doilea de coronavirus. Numărul infecțiilor se află ȋntr-o continuă creștere ȋn România, dar și ȋn alte state ale lumii. Ȋn timp ce utilizăm diverse tratamente viabile și așteptăm vaccinul sigur care ar putea pune capăt pandemiei, nu ne rămâne altceva de făcut decât să ne protejăm cât mai bine posibil pe noi ȋnșine și pe cei din jur.

Deja se știe, conform mai multor studii, faptul că diverse comorbidități pot ȋnrăutăți starea unui pacient bolnav de Covid-19, boala provocată de noul coronavirus. Evident, printre aceste comorbidități periculoase se află și obezitatea cum am evidențiat deja pe parcursul mai multor articole.

Obezitatea crește riscul de deces provocat de Covid-19 cu aproape 50%

Potrivit unui articol recent publicat ȋn The Guardian, obezitatea crește riscul de a muri de Covid-19 cu aproape 50% și poate face vaccinurile împotriva bolii mai puțin eficiente, conform unui studiu cuprinzător care folosește date globale.

Rezultatele aflate ȋn urma acestui studiu pe care cercetătorul principal le-a descris ca fiind unele de-a dreptul „înfricoșătoare”, arată că riscurile pentru persoanele cu obezitate sunt mult mai mari decât se credea anterior.

Studiul este rezultatul unui efort de colaborare între Universitatea din Carolina de Nord (UNC), Consiliul Saudit al Sănătății și Banca Mondială și acesta are ca scop creșterea presiunii asupra guvernelor pentru a combate obezitatea, inclusiv în Marea Britanie, unde premierul Boris Johnson s-a angajat sa conducă o acțiune de stopare a obezității ȋn țară.

Guvernului britanic i s-a cerut să meargă dincolo de inițiativele sale recente, care includ restricții privind publicitatea în favoarea junk food și ofertele din supermarketuri, ca un efort de eliminare a obezității.

Acest lucru este necesar pentru a reduce nivelul de obezitate care scurtează viețile oamenilor, cauzând afecțiuni cardiace, accidente vasculare cerebrale, diabet de tip 2 și cancere și care impun un cost imens pentru sănătate. Cu atât mai mult cu cât suntem ȋntr-o pandemie, dezastrul provocat de obezitate pentru pacienții care au dezvoltat Covid-19 a devenit tot mai evident.

Riscurile provocate de obezitate pentru pacienții cu Covid-19

The Guardian prezintă și un grafic cu problemele majore pe care le poate cauza obezitatea ȋn această pandemie.

Potrivit acestuia, persoanele care suferă de obezitate și s-au ȋnbolnăvit manifestă un risc cu 112% de a ajunge la spital. Mai mult, dintre pacienții spitalizați cu Covid-19, riscul de a ajunge la ATI este cu 74% mai mare ȋn cazul ȋn care pacienții suferă și de obezitate. Riscul mortalității crește cu 48% pentru pacienții obezi cu Covid-19.

„Indivizii care suferă de obezitate sunt de asemenea mai predispuși să aibă probleme fizice care fac mai dificilă lupta cu boala, precum apneea în somn care crește hipertensiunea pulmonară sau un indice de masă corporală care face intubarea lor în spital mai dificilă”, potrivit altor cercetători.

Din fericire, obezitatea are la dispoziție, la ora actuală, diverse metode de tratament care pot salva viața pacienților.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.