Obezitatea a devenit una din principalele cauze ale mortalităţii premature, în special în cazul bărbaţilor

Supraponderea şi obezitatea cauzează creşterea vertiginoasă a riscului de moarte prematură în cazul persoanelor de sex masculin, conform rapoartelor BBC din 2016.

Un studiu care cuprinde statistici globale a arătat că obezitatea se află pe locul 2, după fumat, ca factor cauzator al morţii premature în Europa. Studiul a inclus aproximativ 4 milioane de persoane din 32 de ţări şi a arătat că obezitatea şi supraponderea cresc riscul pentru moarte prematură. Spre deosebire de persoanele supraponderale, cele cu o greutate normală (care au indexul de masă corporală  – IMC – cuprins între 18.5 şi 24.9) sunt mai longevive.

Studiul a fost menit să calculeze impactul IMC-ului asupra riscului pentru moarte prematură în 4 regiuni geografice. Studiul a exclus persoanele fumătoare şi pe cele diagnosticate cu boli cronice pentru că aceste elemente ar fi interferat cu rezultatele cercetărilor care erau menite să evidenţieze legătura dintre IMC şi riscul mortalităţii timpurii.

Oamenii de ştiinţă au calculat că, la ora actuală, în Europa, 1 din 7 morţi premature ar putea fi evitată dacă oamenii ar avea o greutate normală, în loc să fie afectaţi de suprapondere sau obezitate. De asemenea, s-a descoprit şi faptul că bărbaţii supraponderali sunt mai expusi riscului pentru moarte timpurie, faţă de femeile supraponderale sau obeze. Alţi factori care contribuie la creşterea acestui risc includ dietele nesănătoase, lipsa de exerciţii fizice, statutul socioeconomic, etnia, de asemenea, IMC-ul.

Studiul a fost desfăşurat cu ajutorul a 500 de oameni de ştiinţă din peste 300 de instituţii din 32 de ţări. Acesta a fost condus de către specialişti de la Universitatea din Cambridge, iar rezultatele au fost publicate în jurnalul The Lancet online.

Rezultatele au arătat faptul că persoanele cu IMC-ul cuprins între 20 şi 25 au manifestat cele mai slabe riscuri, iar, pe de altă parte, persoanele cu IMC-ul sub limita inferioară sau peste limita superioară a acestui interval au manifestat riscuri crescute de moarte prematură. Alte rezultate importante au inclus următoarele fapte:

Efectele supraponderii şi ale obezităţii asupra duratei de viaţă au fost discutate tot mai mult în ultima perioadă, mai ales datorită faptului că există voci care susţin sutdiile că persoanele cu IMC-ul aflat în zona supraponderii ar trăi mai mult.

Totuşi, studiul de faţă contrazice ferm această idee şi susţine că descoperirile eronate anterioare s-au datorat unor factori care au adus confuzie rezultatelor. Este vorba de factori precum fumatul sau boli cronice pre-existente care au mascat legătura dintre IMC şi durata vieţii. Concluzia finală, aşadar, este aceea că greutatea contează, într-adevăr, mai ales pentru bărbaţi şi persoane tinere care sunt cel mai des afectate de această conexiune dintre IMC şi riscul crescut de deces prematur.

 

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.