Despre obezitatea Informații medicale / Articole 14/04/2015
Obezitatea şi efectele acestei epidemii asupra economiei
Epidemia obezităţii costă economia, la nivel mondial, aproximativ 2000 de miliarde de dolari, anual. Cheltuielile medicale în ceea ce priveşte obezitatea au explodat şi în SUA, afectând consumul general.
Costurile la nivel global în ceea ce priveşte obezitatea se ridică la circa 2000 de miliarde de dolari pe an. Această sumă reprezintă 2,8 % din Produsul Intern Brut şi devansează consumul de droguri, alcoolismul şi accidentele rutiere, după cum a demonstrat un studiu realizat la finele anului trecut şi publicat de McKinsey Global Institute.
În SUA, mai mult de o treime din populaţie este obeză, altă treime fiind clasificată ca fiind supraponderală. Bloomberg descrie felul în care cheltuielile medicale legate de obezitate au explodat, de-a dreptul, în SUA, iar consumul general a fost, astfel, afectat. Pagubele produse asupra economiei sunt amplificate de factori precum o productivitate redusă, creşterea inegalităţii dintre sexe, costurile crescute în ceea ce priveşte transportul şi distribuirea veniturilor.
Deşi cel mai mare impact al obezităţii şi al supraponderabilităţii este situat la nivelul individului şi a bunăstării personale a acestuia, Ross Hammond, un expert în studii economice la Brookings Institution din Washington, explică faptul că există o serie de costuri economice semnificative care sunt asociate cu obezitatea.
În perioada 2009-2012, circa 35,7% dintre americanii cu vârste cuprinse între 20 şi 74 de ani sufereau de obezitate. În urma cu zece ani, ponderea era de 31,1%, iar în perioada 1960-1962 aceasta era de numai 13,3%.
Ca răspuns la această creştere îngrijorătoare, experţii şi specialiştii nutriţionişti au recomandat ca băuturile şi mâncărurile dulci să fie scumpite, în vederea reducerii consumului acestora, fiind necesară promovarea unui stil de viaţă sănătos şi, eventual, o ieftinire a fructelor şi a legumelor.
Din cauza epidemiei de obezitate, cheltuielile legate de îngrijirile medicale au crescut în anul 2010 cu aproximativ 315,8 miliarde de dolari, fiind necesară o sumă de circa 3.508 dolari care să fie alocată fiecărei persoane care suferă de obezitate. Aceste cheltuieli au crescut cu 48% faţă de anul 2005 şi includ consultaţii medicale, spitalizări, medicamente şi tratamente la domiciliu.
Mai mult, toate afecţiunile legate de epidemia obezităţii, precum diabetul, cancerul sau bolile de inimă implică, de asemenea, nişte tratamente extrem de costisitoare care vor fi achitate de către firme private de asigurare şi de către stat. Impactul obezităţii asupra sistemelor de sănătate este cuprins între 2 şi 7% din totalul cheltuielilor cu sănătatea în ţările dezvoltate. La nivel global, costurile privind tratamentul afecţiunilor asociate cu obezitatea majorează notele de plată la 20% din totalul cheltuielilor pentru sănătate.
Mai mult, dovezile cercetărilor au demonstrat faptul că obezitatea afectează şi productivitatea angajaţilor, fapt care va avea drept efect o subminare a competitivităţii companiilor. La nivel individual, obezitatea poate cauza o limitare a câştigurilor forţelor de muncă şi a ocupaţiilor pe care acestea le pot avea. De pildă, femeile care suferă de obezitate morbidă şi au locuri de muncă ce implică un contact cu publicul câştigă cu 5% mai puţin decât colegele lor de muncă fără astfel de probleme de sănătate, potrivit unui studiu efectuat de Jeniffer Shinall, profesor-asistent la Universitatea de Drept Vanderbilt din Nashville, Tennessee.
Din păcate, majoritatea persoanelor afectate de obezitate fac parte din nişte categorii sociale care nu îşi pot permite tratamentele scumpe pe care le implică această problemă de sănătate şi pe acelea asociate ei.
Mergând şi mai departe, studiile au demonstrat faptul că aceste costuri legate de obezitate se manifestă şi în moduri neaşteptate, cum ar fi consumul de combustibil, având în vedere faptul că persoanele obeze sau supraponderale necesită mai mult combustibil pentru a se deplasa dintr-un loc în altul, evitând mersul pe jos.
Toate aceste probleme cu costurile legate de obezitate ar putea fi diminuate în urma promovării şi adoptării unui stil de viaţă sănătos care implică exerciţii fizice şi facilitatea accesului la alimente sănătoase şi de bună calitate. În cazul în care această problemă nu se va estompa, generaţiile viitoare sunt cele care vor avea de suferit, vieţile acestora fiind mult scurtate, la fel şi calitatea lor.