Despre obezitatea Informații medicale / Articole 01/07/2015
Obezitatea, între genetică şi stil de viaţă
În prezent, există o dezbatere tot mai acută cu privire la faptul dacă obezitatea este alimentată de un stil de viaţă nesănătos sau este, pur şi simplu, o problemă legată de genetică. Iată mai multe despre aceste subiecte:
Persoanele care suferă de obezitate sunt, de cele mai multe ori, persoane care se alimentează nesănătos şi care nu urmează un program de exerciţii fizice. Există, însă, din ce în ce mai mulţi experţi care susţin faptul că excesul kilogramelor în plus este o afecţiune comună genetică, mai mult, din punct de vedere evolutiv, ar fi mult mai normal ca o persoană să aibă kilograme în plus decât să fie subţire.
Prof. Lesley Campbell din cadrul Institutului de diabet Garvan şi al Programului de cercetare a obezităţii susţine că tendinţa acumulării excesului de greutate este un semn al evoluţiei. Campbell argumentează că oamenii predispuşi în a stoca grăsimea sunt printre cei norocoşi, fiindcă ei au fost construiţi pentru a suporta foamete şi în vederea asigurării supravieţuirii rasei umane.
Tot mai multe cercetări în acest domeniu sugerează faptul că genele noastre deţin un rol foarte important în ceea ce priveşte riscurile de a deveni obezi sau supraponderali. Cercetătorii estimează că peste 80% dintre oameni au moştenit genele care predispun la depozitarea excesului de grăsime pentru o foamete posibilă din viitor.
Cercetătorii consideră ca genetica este responsabilă de minim 50% din cazurile de obezitate şi supraponderabilitate, astfel, obezitatea fiind o tulburare mai mult genetică, ar trebui tratată ca atare. Specialiştii afirmă faptul că nu doar o singură genă este responsabilă de epidemia globală de obezitate, fiind vorba de peste 30 de astfel de gene.
Rolul pe care îl poartă genetica în obezitate a apărut destul de recent în atenţie după ce anumite cercetări au susţinut ca predispoziţia genetică a obezităţii ar putea fi redusă la modul substanţial prin intermediul adoptării unui stil de viaţă cât mai activ.
Consiliul de Cercetare Medicală din cadrul Universităţii de Epidemiologie din Marea Britanie afirmă faptul că în ceea ce priveşte tratamentul obezităţii, accentul ar trebui mai mult pus pe exerciţii fizice şi nu pe genetică. Dieta şi exerciţiile fizice sunt două elemente extrem de importante pentru pierderea în greutate. Pe de altă parte, cercetările arată faptul că persoanele care sunt predispuse la acumularea excesului de kilograme nu sunt tipuri de persoane cu un organism care arde cu prea mare uşurinţă grăsimea, nici unele care să fie capabile să îşi controleze prea uşor apetitul. Astfel, pentru acestea, beneficiile unui stil de viaţă sănătos se vor vedea cu o mai mare greutate.
Experţii au părerile împărţite în ceea ce priveşte rolul geneticii în problema obezităţii, însă majoritatea cad de acord asupra unui lucru: obezitatea a devenit o problemă socială, nu individuală, neefind, aşadar, o povară personală a individului.
În ceea ce priveşte modalităţile de tratament ale obezităţii, multiplele cercetări au arătat faptul că exerciţiile fizice sau dieta nu reprezintă chiar cele mai bune scoluţii în cazul persoanelor cu probleme de obezitate (mai ales in cazul obezitatii de gradul II si morbida). Pentru persoanele cu probleme grave de greutate, mai ales pentru acelea care au şi diabet de tip 2, unica soluţie care funcţionează la modul real o reprezintă chirurgia bariatrică. Astfel de intervenţii chirurgicale nu numai ca sprijină pacienţii pentru a pierde mai mult de jumătate din greutatea în exces, dar poate, de asemenea, vindeca diabetul de tip 2.