Despre obezitatea Informații medicale / Articole 19/04/2013
Obezitatea
Obezitatea este o boala, si asa si trebuie considerata, in ciuda faptului ca din unele nomenclatoare aceasta lipseste, nu este recunoscut in special din motivele faptului ca costurile unei interventii chirurgicale prin metode moderne sunt mari, dar beneficiile sunt maxime. De acea este importanta ca orice metoda modera de tratament a unei probleme, sa fie puse in practica si sa fie acceptata de cine trebuie, in special de casele de asigurari.
Obezitatea afecteaza si alte organe in sens negativ, afectiuni ale inimii, tulburari de ritm, diabet,depressie care per an global reduc lungimea vietii, si din pacate in ultimul timp din ce in ce mai multi pacienti tineri se prezinta cu obezitate la doctori, obezitate morbida care pe termen lung produce efecte nedorite.
Cauza principala a obezitatii este alimentatia nesanatoasa bazata pe fast-food si dulciuri multe. Omul se naste cu un numar de celule grasoase, cele care sunt responsabile de grasimea din organism, acestea inca se divid in cursul cresterii. Dar daca hranim in continuu si crestem rata de diviziune a lor atunci ca si adult ne putem astepta sa atingem o greutate insemnata incat obezitatea morbida sa fie o regula.
Metodele chirurgicale de tratament a obezitatii sunt relativ noi, in trecut obezitatea a fost tratata prin diferite cure de slabire. E important ca pacientul sa reduca aportul de alimente si cel mai bine ar fi ca acest lucru sa fie asociat si cu miscare regulata, dar metodele chirurgicale respectiv metodele minim-invazive folosite pentru tratamentul obezitatii au un avantaj mare, pe langa reducerea cantitatii alimentelor care sunt inghitite, se reduce si pofta de mancare, in plus unele metode chirurgicale, operatii bariatrice, scade si absorbtia diferitelor nutrienti in organism, ca urmare efectul asupra greutatii e maxim. In acelasi timp pacientul nu simte oboseala, el pierzand energie din surplus.
Organismul la pacientii obezi este setat ca sa hraneasca prima data surplusul de grasime si dupa acea organele vitale: inima, creierul. Acest lucru este de evitat si prin interventiile bariatrice se intrerupe acest cerc vicios, incat se va hrani prima data organele vitale, iar ulterior prin reducerea aportului alimentar grasimea se topeste intr-un ritm lent, astfel incat scaderea in greutate sa nu aiba repercusiuni asupra starii generale.