Obezitatea infantilă, diabetul şi afecţiunile cardiace

Obezitatea infantilă poate determina declanşarea diabetului şi aparitia afecţiunilor cardiace, în cazul celor mici. Iată ce trebuie să ştii despre legătura dintre aceste afecţiuni:

Obezitatea este considerata „boala secolului modern”, devenind un pericol din ce în ce mai pronunţat, în ultimii ani. De pildă, în lume există aproximativ un miliard de persoane supraponderale, circa 300 de milioane dintre acestea fiind diagnosticate cu obezitate. În prezent, în România, aproximativ 30% din populaţie este afectată de obezitate, persoanele cele mai victimizate de această afecţiune fiind cele cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani. Un fapt alarmant este şi acela că creşterea în greutate progresează în rândul copiilor cu vârste sub 5 ani, numărul lor crescând, în ultima decadă, cu circa 18%.

Copiii câştigă kilograme în plus pe măsură ce înaintează în vârstă, dar în cazul în care aportul caloric va depăşi necesarul zilnic, acest fapt va avea drept urmare că greutatea nu va mai fi proporţională cu înalţimea specifică vârstei copiilor. Astfel, în astfel de cazuri se ajunge la subiectul care tratează obezitatea infantilă. Afecţiunea reprezintă un precursor al unor boli specifice adulţilor cum ar fi creşterea colesterolului, creşterea tensiunii arteriale, afecţiuni cardiace şi diabet.

Ultimele cercetări au demonstrat faptul că obezitatea infantilă severă poate sa se asocieze unor riscuri ridicate cardiovasculare, fapt întâlnit chiar şi în cazul copiilor cu vârsta de 2 ani.
O serie de cercetări realizate în Olanda a demonstrat că 67% dintre copiii care suferă de obezitate severă se vor confrunta cu minim o afecţiune cardiacă: creşterea nivelului trigliceridelor colesterolului rău care se depune pe pereţii vaselor de sânge, creşterea presiunii sanguine sau diabetul de tip2.

Toate aceste concluzii au rezultat în urma unor studii realizate la nivel naţional, studii care s-au ocupat de cercetarea cauzelor apariţiei obezităţii infantile. Studiile au cercetat cazuri de copii cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani care sufereau de obezitate severă. Specialiştii au necesitat pentru baza de date vârsta pacienţilor, etnia, sexul şi unele informaţii legate de mediul de provenienţă al fiecărui copil. În plus, a fost nevoie de valorile presiunii sanguine, de nivelul colesterolului şi al trigliceridelor, apoi de cel al glucozei din sânge.

În urma studiilor, cercetătorii olandezi au descoperit prezenţa fazelor incipiente ale unor afecţiuni cardiace în ceea ce priveşte şi copii cu vârste foarte mici. Majoritatea cazurilor de obezitate severă s-au depistat la copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 12 ani, 62% dintre aceştia manifestând unul sau chiar mai mulţi factori de risc. Jumătate dintre copii erau hipertensivi.

Copiii cu obezitate sunt, deseori, diagnosticaţi cu un metabolism glucidic alterat sau chiar cu un sindrom metabolic, având consecinţe extrem de grave asupra sănătăţii acestora. Diabetul reprezintă una dintre cele mai des întâlnite probleme ale sănătăţii care sunt asociate cu excesul de greutate, mai ales cu obezitatea.

În Europa, diabetul zaharat este o problema foarte răspândită, iar sindromul este caracterizat prin creşterea valorilor ale concentraţiei de glucoză din sânge, condiţie numită hiperglicemie. De asemenea, un simptom al diabetului mai este şi un dezechilibru al metabolismului.

Diabetul poate avea complicaţii de o severitate crescută, pe termen lung sau scurt. Hiperglicemia poate conduce la deshidratare, iar în cazul în care nu este tratată o perioadă de săptămâni sau luni de zile, poate provoca cetoacitoză (o stare patologică extrem de periculoasă care se manifestă prin scăderea rezervei alcaline din sânge), aceasta putând însoţi hiperglicemia diabetică. Complicaţiile tardive ale diabetului sunt unele de ordin neurologic şi vascular, toate acestea fiind de o severitate maximă.

Obezitatea infantilă este, în cea mai mare parte, cauzată de un stil de viaţă inadecvat, acest factor de risc continuându-şi răspândirea vertiginos şi îngrijorător la nivel global. 

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.