Obezitatea poate fi prezisă de la vârsta de 6 luni a copilului

Ultimele studii şi cercetări în domeniu au evidenţiat faptul că obezitatea severă poate fi prezisă, în cazul copiilor, încă de la vârsta de 6 luni, medicii utilizând măsurarea indicelului de masă corporală a acestora.

Studiul care ajută specialiştii în domeniu să detemine posibilele cazuri de apariţie a obezităţii severe în cazul copiilor este considerat a fi primul studiu care demonstrează faptul că acumularea de exces de greutate pe perioada copilăriei diferă în cazul copiilor care vor dezvolta într-un final, obezitate.

Prezentarea desfăşurării studiului şi a rezultatelor acestuia a avut loc în 1 aprilie anul curent la Boston, în Anglia, în cadrul întâlnirii Societăţii endocrinologice.

Indicele de masă corporală are capacitatea de a preveni cazurile de copii cu risc de dezvoltare a obezităţii timpurii înca de la vârsta de 6, 12 sau 18 luni, după cum afirmă Allison Smego, specialistă în cadrul Diviziei Endocrinologice a Spitalului de copii din Cincinnati, de asemenea, conducătoarea studiului mai sus menţionat.

Aceşti copii prezintă un risc crescut, pe toată durata vieţii lor, pentru obezitate persistentă şi diverse afecţiuni de natură metabolică şi ar trebui monitorizaţi periodic încă de la vârste foarte fragede.

Cercetătorii au studiat şi obeservat câteva grupuri de copii cu greutate normală şi cu exces de greutate/obezitate care aveau vârstele sub 6 ani. Printre aceştia erau şi copiii care sufereau de obezitate severă şi se aflau în îngrijirea spitalului Cincinnati, secţia de copii.

Toţi participanţii au fost aleşi pe baza indicelui de masă corporală şi aveau vârstele cuprinse între 2 şi 6 ani. Totalul a fost de 783 de copii cu greutate normală şo 480 de participanţi care suferea de obezitate severă.

Traiectoria indicelui de masă corporală a copiilor care, până la vârsta de 6 ani, au dezvoltat obezitate severă, a început să fie diferită de cea a copiilor care şi-au păstrat o greutate normală la aproximativ 4 luni de viaţă.

Rezultatele studiului au fost validate şi de alte cercetări şi studii care au fost desfăşurate în rândul altor copii din cadrul unei clinici de pediatrie din Denver, pentru o siguranţă a faptului că aceste concluzii se aplică mai multor grupuri de copii.

Deşi în preznt, nu este recomandată măsurarea indicelui de masă corporală în cazul copiilor cu vârstele sub 2 ani, medicii care au condus studiile descrise mai sus sunt de părere că acest lucru ar trebui să se schimbe, având în vedere faptul că o astfel de acţiune ar putea prezice riscurile de obezitate manifestate de copii pentru perioada unrmătoare din viaţa lor.

Dr. Smego este de părere că medicii pediatrii pot identifica riscurile de dezvoltare a obezităţii în cazul copiilor utilizând indicele de masă corporală şi ar trebui să se concentreze mai mult pe consilierea adiţională şi pe educaţia oferită familiilor acestor copii, în ceea ce priveşte un stil de viaţă sănătos. Speranţa oamenilor de ştiinţă este că, utilizând acest miloc de măsurare a indicelui de masă corporală, să prevină, în viitor, dezvoltarea obezităţii, încă de la vârste foarte fragede.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.