Obezitatea și poluarea: Iată cum aerul poluat afectează femeile și greutatea acestora

Obezitatea continuă să rămână o problemă de sănătate la nivel mondial. Conform ultimelor studii ȋn domeniu, se pare că greutatea femeilor poate fi influențată de aerul poluat pe care ȋl respiră zilnic.

Un nou studiu care s-a desfășurat la Universitatea din Michigan a demonstrat faptul că greutatea femeilor poate fi influențată de poluare.

Xin Wang, autorul principal al acestui studiu și profesor la Universitate a afirmat că femeile cu vârste cuprinse ȋntre 40 și 50 de ani care sunt expuse mai mult timp aerului poluat din marile orașe au observat o creștere ȋn masa lor corporală. Acest fapt se datorează mai mult inhalării particulelor de dioxid de nitrogen, conform acestui studiu care a fost analizat de mai multe publicații atât din țară, cât și dinafară.

Este deja un fapt știut că obezitatea și supraponderea ȋn general sunt afecțiuni care atrag după sine diverse probleme grave ale sănătății, mai ales ȋn contextul pandemiei de coronavirus. Persoanele care au fost infectate de noul virus și au dezvoltat covid, au manifestat simptome mult mai grave ale acestei boli din cauză ca ea era asociată și cu obezitate.

Expunerea la poluare și greutatea corporală

Studiul meționat mai sus a analizat peste 1.000 de femei și a descoperit faptul că expunerea acestora la aerul poluat al orașelor mari a condus la o creștere ȋn greutatea corporală a lor. Ele au avut un IMC mai mare, ȋnsă s-a mai descoperit și faptul că deși grăsimea din corp a urcat cu un procent de 4.5%, nivelul ridicat de activitate fizică a constatat o metodă mai mult decât eficientă de a compensa efectele pe care poluarea le-a avut asupra grutății persoanelor afectate.

Acest studiu menționat mai sus nu este primul de o astfel de natură care a analizat legătura dintre poluare și greutatea femeilor. Anul 2019 marchează anul ȋn care un alt studiu a analizat această legătură, estimând efectele cauzale ale poluării asupra IMC-ului adulților.

Alte date care au fost analizate de către experți au demonstrat faptul că expunerea timpurie la aerul poluat din orașe poate fi asociată cu o creștere ȋn greutate și ȋn cazul copiilor. Acest lucru pare a fi mai proeminent ȋn zonele defavorizate.

Studiul inițial a menționat și faptul că 99% din populația globului respiră un aer poluat, iar mai mult de 9 milioane de decese anuale sunt cauzate de sursele moderne care produc poluarea și efectele nocive ale sale.

Concluziile studiului

Rezultatele oficiale ale studiului au concluzionat astfel: poluarea „este asociată negativ cu compoziția corpului, inclusiv cu o masă grăsime mai mare, o masă grăsime proporțională mai mare și o masă slabă mai mică, evidențiind contribuția lor potențială la obezitate.” Studiul a fost publicat ȋn Diabetes Journals și poate fi analizat pe larg pe site-ul oficial.

Suntem norocoși ȋn anul 2022, fiindcă avem la dispoziție o gamă variată de tratamente care combat obezitatea ȋntr-un mod eficient. Aceste tratamente sunt persoanlizate pentru fiecare pacient și nevoile sale ȋn parte.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.