Despre obezitatea Informații medicale / Articole 05/07/2016
Obezitatea şi riscul de a dezvolta astm, în cazul femeilor şi al copiilor

Cele mai recente studii efectuate în acest an au evidenţiat faptul că riscul pentru astm este accentuat în cazul femeilor cu greutatea mult prea mică sau care suferă de obezitate şi care consumă alcool şi tutun. De asemenea, obezitatea, în cazul copiilor, este asociată cu gravitatea astmului.
Astmul şi femeile cu greutatea sub/peste limitele normale
Cercetătorii au analizat datele obţinute în urma unui studiu efectuat în cazul a circa 175.000 de persoane cu vârste aflate între 18 şi 44 de ani din 51 de ţări.
Rezultatele au evidenţiat faptul că femeile foarte slabe şi cele obeze care consumă alcool şi fumează aveau un risc de două ori mai mare de a fi predispuse la astm, faţă de femeile normoponderale care nu aveau obiceiul nociv de a fuma şi nici nu consumau alcool. Cele dintâi aveau, de asemenea, un risc de trei ori mai crescut pentru wheezing (respiraţie şuierătoare), potrivit studiului care a apărut în publicaţia BMJ Open Respiratory Research.
Părerea unanimă a specialiştilor este că, deşi factorii fizici şi de comportament asociaţi cu astmul au mai fost examinaţi până acum, populaţia este expusă unei multitudini de factori de risc şi este importantă întelegerea impactului combinat al tuturor.
Studiile au evidenţiat riscuri crescute pentru wheezing şi astm atât în cazul femeilor, cât şi în cel al bărbaţilor, însă combinaţia greutate prea mică/obezitate-fumat-consum de alcool este mult mai dăunătoare în cazul persoanelor de sex feminin, conform studiilor.
Astmul afectează circa 334 de milioane de persoane din întreaga lume, prevalenţa fiind mai ridicată în rândul cetăţenilor din ţările cu venituri medii, probabil datorită unui număr crescut de factori de risc.
Obezitatea şi asocierea acesteia cu astmul, în cazul copiilor
În ceea ce priveşte copiii care suferă de obezitate, aceştia sunt mai susceptibili de a fi diagnosticaţi cu astm şi de a suferi de forme ale bolii cu o gravitate crescută.
Rezultatul expus mai sus a fost evidenţiat în urma unui studiu care a inclus 623.000 de adolescenţi şi copii cu vârste cuprinse între 6 şi 19 ani. Spre deosebire de copiii cu greutate normală, cei supraponderali au manifestat un risc cu 16% mai mare pentru a fi diagnosticaţi cu astm. Cei care sufereau de obezitate aveau un risc cu 37% mai mare pentru această afecţiune. Mai mult, cei care au primit diagnosticul de astm şi erau supraponderali, au înregistrat forme mai grave ale simptomatologiei bolii, utilizând mai des medicaţiile pentru atenuarea acesteia.
Concluziile cercetătorilor au fost cât se poate de clare: statusul inflamator implicat de obezitate şi supraponderabilitate are capacitatea de a afecta riscul de dezvoltare a astmului şi severitatea simptomelor acestei afecţiuni. La acestea, se mai adaugă, din păcate, şi efectul mecanic direct pe care îl are obezitatea asupra funcţiilor exercitate de către plămâni.