Obezitatea şi sănătatea sexuală masculină

barbat obez, sănătatea sexuală masculină

Iată felul în care obezitatea poate afecta sănătatea sexuală în cazul bărbaţilor:

Bărbaţii care suferă de obezitate tind să deţină un nivel scăzut de testosteron. Acesta este hormonul răspunzător de vocea groasă, muşchii mai mari, dezvoltarea organelor sexuale şi oasele mai puternice. Tot testosteronul este cel răspunzător pentru producţia de spermă şi pentru stimularea libidoului în cazul bărbaţilor.

Din păcate, obezitatea reduce nivelul tesosteronului din organism, iar, potrivit studiilor, în cazul bărbaţilor de peste 40 de ani, un singur punct în plus din IMC este asociat cu 2% mai puţin testosteron.

Mai mult decât atât, o creştere cu 10 cm în talia unui bărbat de peste 30 de ani este asociată cu o diminuare a nivelului de testosteroun cu 75%. Un studiu australian a relevat faptul că unul din şapte bărbaţi obezi ar avea nevoie de terapia de înlocuire a testosteronului. Rata aceasta este de patru ori mai mare decât în cazul bărbaţilor cu greutate normală.

Obezitatea şi disfuncţiile erectile

Problemele de natură hormonală şi nivelul scăzut de testosteron din corp sunt responsabile de doar 3% din cazurile de disfuncţii erectile. Pe de altă parte, chiar şi cu un nivel normal de testosteron în corp, bărbaţii obezi manifestă un risc crescut de disfuncţii erectile.

Potrivit studiilor, obezitatea abdominală etse strâns legată de disfuncţa erectilă mai ales în cazul bărbaţilor cu vârste înaintate. Aceste studii au arătat că un IMC de 28 a crescut riscurile unui bărbat de a dezvolta disfuncţii erectile cu aproximativ 90%. Pierderea în greutate a fost corelată cu îmbunătăţirea simptomelor. Obezitatea în cazul bărbaţilor este corelată şi cu o frecvenţă scăzută a relaţiilor sexuale.

Obezitatea şi funcţiile reproductive

Obezitatea reduce calitatea şi motilitatea spermei iar acest lucru va avea drept rezultat infertilitatea masculină din cauza obezităţii. Potrivit unor studii, pentru fiecare trei puncte în plus în IMC-ul unui bărbat, apare un risc cu 10% mai mare pentru infertilitate.

Mai mult, temperaturile mai mari sunt şi ele corelate cu calitatea scăzută a spermei şi a unui număr mai mic de spermatozoizi. De pildă, excesul de grăsime localizat pe copase şi în regiunea publisului va avea ca rezultat o temperatură de peste 35 grade Celsius, iar aceasta este suficientă pentru a altera negativ producţia de spermă.

Obezitatea şi mărirea prostatei sau hiperplazia benignă de prostată (HBP)

Obezitatea este strâns legată şi de o creştere a prostatei de natură benignă în cazul bărbaţilor cu vârste înaintate. Bărbaţii cu o talie de 110 cm sau mai mare manifestă riscuri de 2 ori mai mari de a dezvolta probleme cu prostata şi de a necesita o intervenţie chirurgicală pentru HBP, spre deosebire de bărbaţii cu talia de maxim 88.9 cm.

Prostata este o glandă care eliberează un antigen specific prostatei numit PSA. Nivelul de PSA va creşte odată cu mărirea prostatei. Pe de altă parte, obezitatea conduce la diminearea nivelului de PSA. Potivit unor studii, pentru bărbaţii de minim 40 de ani, o creştere cu minim 13 cm în circumferinţa taliei va avea ca rezultate un delin de 6.6% al nivelului de PSA din sânge. Acest rezultat ar putea fi cauzat nu de o producţie scăzută de PSA, ci de sângele diluat în cazul persoanelor oebze.

Cu ajutorul PSA, se măsoară progresia cancerului de prostată. Studiile au legat excesul de grăsime corporală de dezvoltarea cancerului de prostată. Bărbaţii supraponderali au un risc cu 8% mai mare de a dezvolta afecţiunea, cei obezi au un risc cu 20% mai mare, iar cei cu obezitate morbidă manifestă un risc de dezvoltare a cancerului de prostată cu 34% mai mare.

Cum apreciaţi conţinutul de pe această pagină: 
Fără voturi