Obezitatea şi sarcina: complicaţiile materne şi fetale

În ultimii 20 de ani, prevalenţa obezităţii a fost într-o ascensiune continuă, iar, odată cu aceasta, a crescut şi rata obezităţii materne. Iată care sunt complcaţiile care pot surveni în cazul mamei şi al fătului, în contextul prezenţei obezităţii la mamă:

Complicaţiile materne implicate de obezitate

Obezitatea are efecte asupra fertilităţii şi poate conduce la inhibarea ovulaţiei, afectând şansele de reuşită în ceea ce priveşte fertilizarea in vitro. Aceste şanse vor scădea proporţional cu indexul de masă corporală. Obezitatea mai este asociată şi cu sindromul ovarului polichistic.

În ceea ce priveşte complicaţiile intrapartum, acestea se referă la incapacitatea observării contracţiilor uterine şi a evoluţiei fătului prin intermediul ecografiei prenatale, totodată, dificultăţi în aprecierea greutăţii fătului. În cazul în care se suspicionează macrosomia fetală, va fi recomandată naşterea prin operaţia de cezariană.

Mai mult, obezitatea mai constituie un factor de risc şi în ceea ce priveşte apariţia unui avort spontan, în cazul femeilor care se tratează pentru infertilitate sau a celor care doresc să conceapă pe cale naturală. Femeile care urmează tratamente pentru infertilitate si suferă de obezitate sunt sfătuite să urmeze diete şi programe pentru pierderea kilogramelor în plus.

Siguranţa anesteziei este o prioritate, iar obezitatea, în cazul mamei, va presupune probleme. Astfel, în cazul mamelor obeze, anestezia epidurală este cea preferată, însă efectuarea procedurii va presupune anumite impediemnte cum ar fi o dificultate în ceea ce priveşte găsirea reperelor, dificultate cauzată de ţesutul adipos în exces. Anestezia generală este o alternativă viabilă, dar şi aceasta este însoţită de riscuri; intubarea pacientei obeze poate ridica probleme pentru medic fiindcă pot surveni complicaţii privind respiraţia asistată ce apar intraoperator.

Operaţia de cezariană presupune, de asemenea, diferite riscuri care includ hemoragii n timpul operaţiei, vindecare lentă a plăgii, durată foarte lungă a intervenţiei chirurgicale, endometria sau infecţii. În cazul pacientelor obeze, vor fi necesare tromboprofilaxia şi antibioprofilaxia.

Obezitatea maternă mai poate fi asociată cu alte complicaţii precum tromboze, infecţii ale tractului urinar, preeclampsia, diabetul gestaţional, apnee în somn, probleme legate de alăptare sau naşterea peste termen.

Complicaţiile fetale în cazul obezităţii materne

Obezitatea mamei poate genera anumite riscuri şi asupra fătului: anomalii congenitale, moarte intrauterină, macrosomie, afecţiuni cardiace sau predispoziţie spre diabet zaharat.
Studiile şi cercetările au demonstrat o asociere a obezităţii cu o rată crescută a naşterilor premature. Macrosomia presupune o creştere a riscului de obezitate pe perioada copilăriei şi a adolescenţei.

Rata depistării anomaliilor congenitale prin intermediul ecografiilor prenatale va fi una destul de scăzută, în cazul mamelor care suferă de obezitate. Avem de-a face cu două ipoteze privind incidenţa crescută a malformaţiilor copiilor care au fost născuţi din mame obeze.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.