Obezitatea și stresul pot influența apetitul

Potrivit ultimelor studii, s-a descoperit faptul că obezitatea și stresul pot influența apetitul unei persoane. Experții de la Johns Hopkins Medicine au evaluat acești factori de influență asupra apetitutlui unei persoane. Iată ce au descoperit.

Stresul poate avea un impact destul de puternic asupra apetitului nostru, mai ales asupra felului ȋn care creierul răspunde la mâncare, potrivit unui studiu recent. Mai mult decât atât, persoanele cu o greutate normală, la fel ca și cele care suferă deja de obezitate reacționează la indicații legate de alimentație primite de organism din zone ale creierului care sunt asociate cu recompensa și un control de natură cognitivă.

Analizarea creierului

Studiul a implicat o analiză serioasă a felului ȋn care creierul reacționează la cuvinte care țin de mâncare, cum ar fi diverse preparate dintr-un meniu. Pentru a avea rezultate maxime legate de răspunsul apetitiv al creierului, cercetătorii le-au ceerut participanților la studiu să ȋși imagineze cum arată, miroase și ce gust are fiecare preparat menționat. Ca și cum participanții ar mânca acele preparate pe loc.

Mai mult decât atât participanții la studiu au fost ȋntrebați cât de mult ȋși doresc un anume preparat și dacă au simțit ca poate nu este bine ca ei să consume acel alimente – acest lucru a avut ca scop observarea felului ȋn care paritcipanții la studiu abirdează luarea unei decizii legată de fiecare aliment ȋn parte.

Iată ce a afirmat Susan Carnell, profesor asociat de psihiatrie și științe comportamentale la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins, legat de acest studiu/experiment.

Toate aceste experimente și analize au demonstrat faptul că atât adulții care sufereau de obezitate cât și cei cu o greutate mai mică, manifestă răspunsuri ale creierului diferite. Adulții obezi au manifestat o activare redusă a regiunilor care țin de controlul cognitiv la auzul cuvintelor legate de alimente, ȋn special alimentele bogate ȋn calorii, cum ar fi brânza gătită la grătar.

Conform acestui studiu important, se pare că stresul are un impact puternic asupra răspunsurilor pe care ȋl are creierul la alimente. De exemplu, persoanele care sufereau de obezitate au manifestat o mai puternică activare a cortexului orbitofrontal – o regiune care are legătură cu recompensa.

S-au găsit și dovezi ale existenței unor legături ȋntre stresul subiectiv pe care l-au observat subiecții și răspunsurile creierului. Persoanele cu o greutate mai mică care au raportat un nivel crescut de stres ȋn urma testului au avut parte de o activare redusă a cortexului prefrontal lateral. Aceasta este o zonă a creierului care are legătură cu controlul cognitiv.

Concluziile studiului

Așadar, una dintre concluziile principale aflate de experți ȋn urma acestui studiu este aceea că obezitatea și stresul acut modifică apetitul și diverse răspunsuri neuronale ȋn urma auzului unor cuvinte care țin de alimentație.

Concluzia principală a acestui studiu este aceea că răspunsurile neuronale la diverse indicii alimentare minime ȋn cazul prezenței sau lipsei factorului de stres, pot contribui la consumul excesiv de alimente și la gradul de adipozitate.

Obezitatea este o afecțiune gravă a sănătății, dar una care se poate trata. Există mai multe metode eficiente de tratament al obezității dezvoltate pentru nevoile fiecărui pacient.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.