Rata obezităţii infantile a crescut de 10 ori din anii ‘70, potrivit statisticilor celui mai cuprinzător studiu realizat vreodată

Un raport relativ nou a studiat obezitatea şi ratele sale în întreaga lume pe perioada ultimilor 40 de ani şi a descoperit faptul îngrijorător că rata obezitţăii în cazul copiilor şi adolescenţilor este de zece ori mai mare decât era în 1975.

Cercetările au fost desfăşurate de oamenii de ştiinţă de la Colegiul Imperial din Londra, Imperial College London (ICL) în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (WHO). Profesolrul Majid Ezzati de la ICL este autorul principal al studiului,m iar rezultatele au fost publicate în The Lancet. Peste 1000 de experţi au examinat IMC-ul a mai mult de 130 de milioane de oameni din peste 200 de ţări.

Acesta este cel mai mare număr de persoane care a fost vreodată inclus într-un studiu de epidemioologie. Dintre participanţi, 31.5 milioane aveau vârstele între 5 şi 19 ani şi 97.4 milioane aveau minim 20 de ani. Datele legate de IMC-ul lor au fost colectate, examinând 2.146 studii bazate pe populaţie. Prof. Ezzati şi echipa sa au examinat modificările IMC-ului între anii 1975 şi 2016 pentru a descoperi ratele obezităţii înfantile şi a persoanelor adulte.

Rata obezităţii, de 10 ori mai mare

Studiul a descoperit faptul că la nivel global ratele totale ale obezităţii în cazul copiilor au crescut de mai mult de 10 ori de la mijlocul anilor ’70. În 1975, 5 milioane de fete sufereau de obezitate şi în 2016, 50 de millioane. La fel, 6 milioane de băieţi sufereau de obezitate în 1975, şi 74 de milioane în 2016.

Cercetătorii au mai descoperit şi că dacă trendurile creşterilor acestor rate continuă la fel, până la finalul lui 2022, vor fi şi mai mulţi copii care vor suferi de obezitate. Şi ratele obezităţii în cazul adulţilor au crescut – 100 de milioane de adulţi erau obezi în 1975 şi 671 de milioane sunt obezi în 2016.

Eliminaţi alimentele foarte procesate şi cu o valoare energetică mare

Prof. Ezzati a comentat asupra rezultatelor studiului spunând că ele arată cât de important este imapactul marketingului alimentar în lume şi faptul că alimentele sănătoase sunt prea scumpe pentru comunităţile sărace.

Guvernele ţărilor dezvoltate au depus efoturi pentru a include taxe care să schimbe modul de alimentaţie şi pentru a ţine în frâu obezitatea. Pe de altă parte, foarte puţine programe există pentru a facilita accesul la o alimentaţie sănătoasă pentru familiile defavorizate.

Faptul că alimentele sănătoase nu sunt mai accesibile famillilor cu mai puţine posibilităţi este una dintre principalele probleme pentru creşterea ratelor acestei afecţiuni. Tranziţia de la subponderabilitate la obezitate se poate face foare rapid în urma unei alimentaţii nesănătoase în care creşte numărul de alimente sărace în nutrienţi şi cu o valoare energetică mare.

Una dintre soluţiile propuse de dr. Ezzati este reducerea consumului de alimente super procesate, cu multe calorii şi lipsite de nutrienţi. De asemenea, este necesară reducerea orelor petrecute de copii la TV/calculator şi încurajarea eliminării sedentarismului.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.