Recomandări şi aspecte de evitat pentru combaterea obezităţii
Obezitatea reprezintă cauza a circa 70-80% dintre cazurile de diabet, favorizând dezvoltarea arterosclerozei, a litiazei biliare, a spondilozelor şi a artrozelor, a varicelor, provoacă creşterea tensiunii arteriale, a riscului de apariţie a cancerului şi multe alte afecţiuni cu grade ridicate de severitate. Toate acestea sunt motive mai mult decât suficiente pentru combaterea obezităţii.
Este recomandată evitarea următoarelor obiceiuri ȋn vederea combaterii obezităţii:
- Consumul alimentelor necorespunzătoare, alimentaţia dezechilibrată şi supraalimentarea
- Frecvenţa inadecvată a meniurilor zilnice
- Sedentarismul, o frecvenţă redusă a activităţii fizice sau lipsa totală a acesteia
- Utilizarea excesivă a mijloacelor de transport şi lipsa mersului pe jos
- Stările emoţionale de factură negativă care pot avea drept efect refugiul persoanei ȋn cauză ȋn satisfacţia alimentară (s-a demonstrat deja faptul că depresia şi stresul constituie cauze care predispun la creşterea treptată a cantităţii de calorii ingerate zilnic)
- Consumul de alimente ȋn momentele ȋn care ne aflăm sub o stare afectivă foarte puternică
- Înghiţirea alimentelor ȋntregi care nu sunt bine mestecate
- Mesele la ore târzii (ultima masă este ideal să fie consumată nu mai târziu de ora 18)
- Mâncatul ȋnainte de culcare
- Înlocuirea meselor principale cu gustări sau invers
- Înfometarea, fiindcă săritul peste o masă va determina o masă următoare mult mai bogată
- Mâncărurile bogate ȋn grăsimi saturate şi colesterol, consumul de grăsimi animale (slănină, unt, untură, mezeluri, carne grasă), frişcă, smântână, maioneză, brânzeturi grase, cartofi prăjiţi etc.
- Consumul de alimente cu un conţinut caloric mare cum ar fi ciocolata, fast-food, produsele de patiserie etc.
- Alimentele prăjite ȋn ulei sau ȋn untură
- Consumul dulciurilor
- Consumul de alcool şi, ȋn mod special, consumul excesiv de băuturi alcoolice, fiindcă alcoolul reprezintă un stimul foarte puternic al poftei de mâncare; consumul excesiv de alcool sau consumul constant poate provoca obezitate abdominală, un factor care este strâns legat de mortalitate ȋn rândul persoanelor adulte
- Fumatul (ultimele cercetări demonstrează faptul că nicotina din ţigări poate provoca creşteri ȋn greutate, iar asocierea dintre fumat şi obezitate este extrem de periculoasă pentru inimă)
- Excesul de sare, oamenii de ştiinţă descoperind faptul că un gram ȋn plus de sare consumată zilnic sporeşte cu 25% riscul de apariţie a obezităţii (sarea modifică metabolismul, alterând modalitatea de absorbţie a grăsimilor)
- Consumul ȋn exces de fructe uscate, de fructe oleaginoase (alune, nuci, migdale), iar, dintre cele care se consumă proaspete, cele de evitat sunt: prunele, strugurii, perelepergamute, cireşele pietroase
- Amidonul şi băuturile carbogazoase
- Mâncatul ȋn timpul cititului sau ȋn faţa televozorului/calculatorului
- Utilizarea farfuriilor de dimensiuni mari, fiind indicată, ȋn schimb, folosirea celor cât mai mici
- Mâncatul ȋn grabă
- Consumul de alimente până la o stare deplină de saturaţie
- Mersul la cumpărături ȋnainte de masă sau pe stomacul gol, fiindcă acest lucru va conduce la achiziţionarea mai multor produse alimentare
- Dietele drastice, fiindcă acestea au mult mai multe efecte negative asupra organismului, faţă de beneficiile eliminării câtorva kilograme ȋn plus (apare efectul de reȋngrăşare ȋn momentul ȋntreruperii regimului, organismul fiind privat de anumite substanţe nutritive)
- Automedicaţia, ȋn mod special, utilizarea pastilelor pentru slăbit
- Utilizarea preparatelor hormonale, mai ales a anticoncepţionalelor, ȋn cazul femeilor