Despre obezitatea Informații medicale / Articole 25/07/2017
Rezultate inedite: expunerea copiilor la animalele de casă ar putea reduce riscul dezvoltării alergiilor şi a obezităţii

Dacă nu ati găsit încă destule motive pentru a deveni iubitorii posesori ai câinilor de companie, acum este momentul! De curând, au fost dovedite abilităţile animalelor de casă de a proteja copiii de alergii şi de obezitate.
Un studiu desfăşurat în cadrul Universităţii Alberta din Canada a demonstrat faptul că cei mici din familiile cu animale de casă (dintre care 70% erau câini) au manifestat o creştere importantă a nivelelor a doi microbi care sunt asociaţi cu riscuri diminuate de dezvoltare a alergiilor şi a obezităţii.
Anita Kozyrskyi un medic epidemiolog pediatru şi unul dintre cei mai importanţi cercetători din lume în subiecte precum bacteriile din intestine (bacteriile care trăiesc în tractul digestiv al animalelor şi al omului) s-a ocupat de aceste studii. Kozyrskyi a declarat faptul că există o „fereastră” importantă de timp în care imunitatea intestinală şi bacteriile/microbii intestinali se dezvoltă împreună şi anumite intervenţii în buna desfăşurare a acestui proces pot cauza modificări ale imunităţii intestinale.
Rezultatele studiilor au implicat analizarea materiilor fecale colectate de la bebeluşi înregistraţi în Canada pe parcursul a 20 de ani şi au demonstrat faptul că aceşti copii care au crescut împreună cu câini de companie au manifetsat riscuri scăzute de a dezvolta astm. Teoria susţine ideea că expunerea la diverse bacterii (aflate pe blana unui căţel, de pildă) pe perioada cât copilul se află în creştere va avea capacitatea de a crea o imunitate mai puternică.
Echipa Anitei a fost formată din 12 oameni de ştiinţă şi aceştia au analizat şi felul în care se creează conexiunea amintită mai sus. Este vorba de identificarea a doua bacterii la care este expus copilul care creşte alături de animale de casă, bacterii care au fost corelate cu diminuarea riscului pentru dezvoltarea alergiilor şi a obezităţii. Acetstea sunt Ruminococcus şi Oscillospira.
Cantitatea acestor bacterii este mai mare în cazul în care într-o familie creşte şi un câine de companie, de pildă. Acestea pot afecta direct sau indirect flora microbiană a copilului chiar şi în stadiile în care copilul se află încă în pântecele mamei, prin transfer animal – mamă – copil.
Studiile au mai demonstrat faptul că această creştere a imunităţii a avut loc în trei cazuri care, în mod normal sunt cunoscute pentru faptul că ar reduce imunitatea copilului: cezariana (în locul naşterii naturale), antibioticele administrate în timpul sarcinii şi lipsa alăptatului.
Studiile au sugerat că prezenţa animalelor de companie într-o familie a redus riscul transmiterii unor bacterii pe calea vaginală de către mamă, bacterii care cauzează pneumonie în cazul nou-născuţilor şi care este, de regulă, prevenită prin administrarea de antibiotice mamei în timpul naşterii.
Deşi este încă destul de devreme pentru a pronunţa exact felul în care aceste rezultate vor putea fi aplicate în viitor, specialiştii iau deja în considerare conceptul de „dog in a pill” (câine într-o pilulă) ca o măsură de prevenţie a alergiilor şi a obezităţii.
Nu este deloc greşită presupunerea că ar putea fi concepute anumite suplimente alimentare care să conţină aceste bacterii pentru a influenţa pozitiv flora microbiană intestinală, într-o manieră similară cu utilizarea probioticelor.