Despre obezitatea Informații medicale / Articole 07/11/2016
Riscul de a dezvolta obezitate creşte direct proporţional cu existenţa unui precedent de cancer, în rândul adulţilor
Un studiu publicat în luna august a acestui an a relevat faptul că obezitatea manifestă o prevalenţă crescută în rândul pacienţilor care au avut cancer faţă de cei care nu au suferit niciodată de această afecţiune. S-a evidenţiat, de asmenea, faptul că pacienţii cei mai afectaţi au fost supravieţuitorii cancerului colorectal şi ai cancerului mamar.
Studiul este unul dintre primele care compară rata dezvoltării obezităţii în rândul supravieţuitorilor de cancer din SUA şi în rândul adulţilor care nu au avut această afecţiune.
Studiul în cauză s-a desfăşurat la şcoala de Sănătate publică Mailman din cadrul Universităţii Columbia, iar rezultatele acestuia au fost publicate online în cadrul Journal of Clinical Oncology.
Pentru obţinerea rezultatelor amintite anterior, au fost utilizate datele a 538.969 persoane adulte cu vârstele cuprinse între 18 şi 85 de ani care au suferit sau nu de o anume tipologie de afecţiune canceroasă. Participanţii la studiu au fost intervievaţi anual, începând din anul 1997 şi până în 2014. Obezitatea a fost definită ca prezenţa unui index de masă corporală de 30kg/m2 pentru persoanele non-asiatice şi 27/5kg/m2 pentru persoanele asiatice.
Dintre cei 32.447 de supravieţuitori ai cancerului, majoritatea diagnosticelor care le-au fost puse acestora au inclus cancerul de sân, cancerul de prostată şi cancerul colorectal. Persoanele care au manifestat rata cea mai mare de dezvoltare a obezităţii au fost pacienţii care au supravieţuit cancerului colorectal, fiind urmaţi de cei care au suferit de cancer mamar. Au fost afectate mai ales persoanele afro-americane.
Heather Greenlee prefesor asistent epidemiolog la şcoala Mailman, de asemenea, conducătoarea studiului, este de părere că cercetările au evidenţiat diverse caracteristici ale supravieţuitorilor de cancer care au manifestat riscurile maxime pentru a dezvolta obezitate.
Din anul 1997 şi până în 2014, prevalenţa obezităţii a crescut de la procentajul de 22% la 32% în rândul pacienţilor care au avut vreodată cancer şi de la 21% la 29% în rândul personalor care nu au avut niciodată cancer. În tot acest timp, ratele de dezvoltare a obezităţii au crescut mult mai vertiginos în rândul femeilor care au fost diagnosticate cu cancer, comparativ cu supravieţuitorii de sex masculin ai cancerului şi cu femeile fără vreo istorie de cancer.
Ratele maxime de dezvoltare a obezităţii au fost evidenţiate în rândul femeilor care au supravieţuit cancerului colorectal, cu vârste mai fragede, de culoare, non-hispanice şi care au fost diagnosticate de această tipologie de cancer într-o perioadă de 2-9 ani. Similar, dintre femeile care au supravieţuit cancerului de sân, cele cu vârste fragede, care au fost diagnosticate de curând, albe şi non-hispanice manifestau cea mai mare rată de dezvoltare a obezităţii. Dintre bărbaţii supravieţuitori ai cancerului colorectal, rata cea mai mare a obezităţii a fost evidenţiată în rândul acelora cu vârste mai înaintate, de culoare, non-hispanici care au fost diagnosticaţi de crunta boală de minim 10 ani. În rândul supravieţuitorilor de cancer de prostată, bărbaţii cu riscul cel mai mare de dezvoltare a obezităţii erau cei cu vârste mai fragede, albi, non-hispanici care au fost diagnosticaţi într-o perioadă de 2-9 ani.
Dr. Greenlee a afirmat că rezultatele testului pot fi explicate de creşterea numărului de pacienţi diagnosticaţi cu cancer mamar şi colorectal – tipurile de cancer cele mai strâns legate de dezvoltarea obezităţii – dar au fost identificate şi persoane care au supravieţuit cancerului care au manifestat riscuri mari de a dezvolta obezitate, însă cauzele nu sunt pe deplin cunoscute şi necesită cercetări adiţionale.
Oricum, rezultatele studiului subliniază faptul că obezitatea reprezintă o problemă foarte gravă pentru supravieţuitorii de cancer care necesită diverse intervenţii medicale şi eforturi de management a greutăţii corporale pentru a încetini această epidemie care şi-a făcut loc în rândul persoanelor care au suferit de afecţiuni canceroase.