Despre obezitatea Informații medicale / Articole 13/12/2017
Riscul de dezvoltare a obezităţii şi îndulcitori artificiali

Un studiu recent condus de un grup de cercetătorii de la Universitatea din Manitoba, Canada, alături de cei de la Institutul de cercetare de la spitalul de copii a demonstrat faptul că îndulcitorii artificiali pot cauza un risc crescut de acumulare a kilogramelor în plus, un risc mai mare pentru dezvoltarea obezităţii, a diabetului, a hipertensiunii şi a bolilor de inimă.
Studiul care a cercetat dacă un consum sporit de îndulcitori artificiali poate conduce la efecte adverse severe pentru organism pe termen lung a fost publicat în Canadian Medical Association Journal (CMAJ) în luna iulie a acestui an.
Consumul îndulcitorilor artificiali precum aspartamul, extractul de ştevie sau sucraloza a crescut considerabil în ultimii ani. Datele colectate în urma studuilui demonstrează existenţa posibilităţii apariţiei efectelor negative provocate de îndulcitorii artificiali pentru metabolism, pentru bacteriile din intestine şi apetit.
Desfăşurarea studiului
Pentru a testa existenţa eventualelor legături dintre problemele de sănătate expuse mai sus şi consumul de îndulcitori artificiali, cercetătorii au analizat 37 de studii care au urmărit parcursul a peste 400.000 de persoane pe o perioadă de 10 ani.
Rezultatele au demonstrat un risc relativ crescut pentru creşterea în greutate şi dezvoltarea diabetului, a hipertensiunii, a afecţiunilor la nivelul inimii şi a altor probleme de sănătate. Toate acestea au fost într-o relaţie evidentă cu consumul de astfel de îndulcitori în studiile observaţionale.
Dr. Ryan Zarychanski, profesor asistent la Facultatea de ştiinţe a sănătăţii Rady din Manitoba şi unul dintre autorii studiului a explicat rezultatele. Ȋn ciuda faptului că milioane de persoane din întreaga lume consumă îndulcitori artificiali, un număr relativ mic a fost inclus în studiile clinice asupra acestor produse. Datele oferite de studiile acestea nu au susţinut sub nici o formă presupunerea iniţială facută de toată lumea, şi anume aceea că folosirea îndulcitorilor artificiali în locul zahărului aduce beneficii pentru slăbire şi pentru managementul greutăţii.
Consumul îndulcitorilor artificiali de către femeile însărcinate
Pentru a înţelege pe deplin efectele pe care le are consumul de îndulcitori artificiali de către femeile însărcinate asupra greutăţii, a metabolismului şi a bacteriilor intestinale a copiilor acestora, o echipă de specialişti de la Institutul de cercetare de la spitalul de copii din Manitoba sub conducerea autoarei studiului dr. Meghan Azad, efectuează un alt studiu.
Potrivit dr. Azad, în ceea ce priveşte efectele pe termen lung produse de consumul de îndulcitori artificiali asupra organismului, este necesară o atenţie extrem de sporită.