Riscul de suprapondere creşte la copiii care au fost hrăniţi cu lapte din cereale
Este necesară o atenţie sporită la excesul de vitamine şi minerale. În cazul copiilor de cinci ani, risul de a deveni supraponderali se dublează dacă au consumat lapte din cereale zilnic de la vârsta de 1 an, potrivit unui studiu publicat in Acta Paedriatrica.
Experţii sunt de părere că laptele din cereale nu este nesănătos; problema stă însă în felul în care acesta este administrat. Problemele apare când astfel de lapte nu este văzut ca un fel de aliment, o singură masă, ci este utilizat pentru a fi adăugat în cadrul altor alimente, pentru a le suplimenta.
Experţii au făcut deja legătura cu consumul laptelui din cereale şi un IMC crescut la vârstele de 1 an şi 1 an şi jumătate, însă rezultatele studiului de acum evidenţiază faptul că efectele nocive se păstrează şi câţiva ani mai târziu.
Studiul a implicat 1,870 de copii din Suedia. Au fost analizate următoarele date ale acestora: înălţimea şi greutatea, alături de informaţii legate de hrana pe care aceştia o consumau. În cadrul copiilor de 5 ani, 11.6% erau supraponderali şi 2.3% sufereau deja de obezitate.
Riscul de obezitate şi suprapondere s-a dovedit a fi aproape dublu în cazul acelor copii care la vârsta de 12 luni au consumat lapte din cereale zilnic.
În Suedia, copiii beau lapte din cereale care este din punct de vedere nutriţional foarte bogat în minerale şi vitamine. Acest tip de lapte este intr-adevăr sănătos, dar prezintă şi un risc pentru îngrăşare.
De ce laptele din cereale nu este recomandat celor mici?
Laptele din cereale şi orice alte alimente fortifiate cu diverse vitamine şi minerale pot conduce la surpapondere şi obezitate în cazul în care este depăşită o anumită limită. Copiii sunt mult mai vulnerabili la „supradoza” de vitamine şi mierale spre deosebire de adulţi ale căror trupuri mai mari nu sunt afectate la fel.
Prea multă vitamina A, zinc şi niacină
Conform mai multor studii, copiii primesc o cantitate prea mare de vitamina A, zinc şi niacină din alimentele fortifiate şi din suplimentele alimentare.
Cerealele fortifiate sunt sursa numărul unu de un surplus prea mare de vitamina A, zinc şi niacină. De pildă, studiile arată că acei copii cu vârsta de maxim 8 ani care consumă astfel de cereale la micul dejun depăşesc nivelul de vitamine şi minerale necesar sănătăţii lor.
O recomandare generală a experţilor este ca părinţii să se informeze despre acest subiect vast al nutrienţilor pentru a şti ce şi cât trebuie să mănânce cei mici.
Studiile au mai demonstrat şi faptul că adulţii şi femeile însărcinate ar trebui, de asemenea, să îşi monitorizeze cantitatea de alimente îmbunătăţite cu minerale şi vitamine.