Riscurile obezităţii – Difereţele dintre ţesutul adipos la femei şi bărbaţi

Un studiu recent de la Universitatea din Bristol care a analizat 500.000 de persoane a subliniat că un IMC ridicat este un factor cauzator al mortalităţii.

S-a demonstrat că fiecare 5kg in plus pe mentru pătrat atrage după sine o creştere cu 16% a riscului de mortalitate şi o creştere cu 61% a riscului de mortalitate pentru persoanele care suferă de afecţiuni cardiovasculare.

Este deja ştiut faptul că obezitatea severă creştere riscul de mortalitate, însă unele studii anterioare acestuia au avut rezultate contradictorii, evidenţiind chiar şi efecte aşa-zise „protective” ale IMC-ului. Până acum, nici un studiu nu a mai utilizat o abordare genetică a acestei legături dintre IMC şi mortalitate.

Echipa de cercetători de la Bristol a aplicat o metodă care utilizează variaţiile genetice ale unei persoane în ADN pentru a înţelege relaţiile de cauzalitate dintre factorii de risc şi mortalitate.

Această tehnică a oferit o estimare mai precisă a efectului pe care îl are IMC-ul pentru mortalitate, eliminând factorii care pot produce confuzie precum ar fi fumatul, venitul unei persoane sau activitatea fizică, de pildă.

Utilizând datele persoanelor analizate, experţii au demonstrat că IMC-ul potrivit pentru şanse mai mari la o viaţă lungă era mai scăzut în cadrul unei greutăţi normale, adică era la limita inferioară, mai degrabă decât la cea superioară.

Aceste descoperiri legate de conexiunea dintre IMC şi mortalitate confirmă faptul că supraponderea creşte riscul de mortalitate a unei persoane din toate cauzele studiate inclusiv boli cardiovasculare şi diverse tipuri de cancere.

Ce diferenţe sunt între ţesutul adipos la femei şi la bărbaţi?

Un alt studiu recent a analizat ţesutul adipos abdominal la şoricioaicele femele comparativ cu cel al şoriceilor masculi. Rezultatul a fost că cel din cazul femelelor avea mai multe vase de sânge comparativ cu cel al masculilor, fapt care proteja sănătatea femelelor pe măsură ce acestea câştigau tot mai mult în greutate în urma unei diete cu multe grăsimi.

Studiul s-a desfăşurat la Universitatea din New York şi a demonstrat de ce femeile supraponderale sunt totuşi mai sănătoase comparativ cu bărbaţii supraponderali. Rezultatele studiulu au fost publicate în jurnalul Frontiers in Phisiology – Vascular Phisiology, şi studiul s-a axat pe difetenţele ţesutlui abdominal la şoriceii masculi şi şoricioaicele femele.

Bărbăţii şi femeile au un tip de ţesul adipos diferit unii faţă de ceilalţi şi manifestă şi diferenţe legate de rezistanţa la insulină, diabet şi boli cardiovasculare. Cum am mai menţionat şi mai sus, prezenţa vaselor de sânge este importantă pentru menţinerea ţesutului adipos cât mai sănătos. Acest lucru se întâmplă fiindcă celulele grase care cresc în dimensiune vor primi destul oxigen şi nutrienţi.

Studiul a descoperit că în cazul şoriceilor, femelele aveau un număr mai mare de vase de sânge în ţesutul adipos, comparativ cu masculii, fapt care atrage după sine o mai bună sensibilitate la insulină şi un ţesut adipos mai sănătos pentru femele. Echipa de cercetători se pregăteşte pentru demonstrarea teoriei şi în cazul oamenilor.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.